Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato to czas na lekkie i orzeźwiające sałatki, które dodadzą koloru i smaku naszym posiłkom! Dziś polecam Wam przepis na świeżą i szybką sałatkę z mozzarellą i salsą truskawkową - prawdziwa uczta dla zmysłów!
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326498
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12095
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16899
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5529
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326498
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12095
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16899
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5529
Składniki
Truskawki na salsę umyj, odsącz dokładnie na sicie, następnie usuń szypułki i pokrój owoce w małą kostkę. Listki świeżej bazylii umyj, osusz i drobno posiekaj. Kilka listków zostaw w całości do dekoracji. Cebulkę szalotkę obierz i pokröj w małą kostkę. Do miski wlej oliwę, dodaj musztardę francuską z ziarnami gorczycy albo zamiast niej ocet balsamiczny, dopraw solą morska i pieprzem. Do przyprawionej oliwy wrzuć pokrojone truskawki z bazylią, chili w suszonych płatkach albo posiekane świeże oraz szalotkę. Wymieszaj składniki. Mozzarellę dobrze odsącz, pokrój na dość cienkie plasterki i ułóż na półmisku. Na wierzchu sera roztóz salsę i posyp świeżą bazylią.
I gotowe! Podawaj na przekąskę, np. ze świeżą bagietką, grzankami z czosnkiem albo dobrym razowym pieczywem.
Idealna jako lekki posiłek lub przystawka na letnich spotkaniach. Smacznego!