Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato to czas na lekkie i orzeźwiające sałatki, które dodadzą koloru i smaku naszym posiłkom! Dziś polecam Wam przepis na świeżą i szybką sałatkę z mozzarellą i salsą truskawkową - prawdziwa uczta dla zmysłów!
Dzisiaj przepis na czosnek marynowany. Czosnku i jego prozdrowotnych działań...
Odsłon: 25
Pyszne, proste w przygotowaniu rogaliki z kemem czekoladowym Nutella. Rogalik...
Odsłon: 370
Dzisiaj przepis na czosnek marynowany. Czosnku i jego prozdrowotnych działań...
Odsłon: 25
Pyszne, proste w przygotowaniu rogaliki z kemem czekoladowym Nutella. Rogalik...
Odsłon: 370
Składniki
Truskawki na salsę umyj, odsącz dokładnie na sicie, następnie usuń szypułki i pokrój owoce w małą kostkę. Listki świeżej bazylii umyj, osusz i drobno posiekaj. Kilka listków zostaw w całości do dekoracji. Cebulkę szalotkę obierz i pokröj w małą kostkę. Do miski wlej oliwę, dodaj musztardę francuską z ziarnami gorczycy albo zamiast niej ocet balsamiczny, dopraw solą morska i pieprzem. Do przyprawionej oliwy wrzuć pokrojone truskawki z bazylią, chili w suszonych płatkach albo posiekane świeże oraz szalotkę. Wymieszaj składniki. Mozzarellę dobrze odsącz, pokrój na dość cienkie plasterki i ułóż na półmisku. Na wierzchu sera roztóz salsę i posyp świeżą bazylią.
I gotowe! Podawaj na przekąskę, np. ze świeżą bagietką, grzankami z czosnkiem albo dobrym razowym pieczywem.
Idealna jako lekki posiłek lub przystawka na letnich spotkaniach. Smacznego!