Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć klasyczna, najlepsza sałatka jarzynowa to danie kuchni rosyjskiej, na dobre wrosła do menu Polaków i od lat króluje na naszych stołach, zwłaszcza w czasie świąt. A że święta już wkrótce, warto odświeżyć sobie przepis na ten specjał. Można też wzbogacić go o jeden czy dwa niestandardowe składniki (np. kukurydzę czy koperek), wnosząc powiew świeżości na świąteczny stół.
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414095
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2236
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414095
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2236
Składniki
Obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie warzywa korzeniowe – ziemniaki, marchewki, pietruszkę i seler. Po wystudzeniu pokrój w kostkę o boku około 5 mm. Przełóż do dużej miski.
Na podobnej wielkości kawałki pokrój ogórki kiszone, a także obrane, pozbawione gniazda nasiennego jabłko. Dołóż ogórki i jabłko do warzyw.
Odcedź z zalewy groszek i kukurydzę. Posiekaj drobno koperek. Połącz groszek, kukurydzę i koperek z resztą składników.
Dołóż do miski majonez i wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Dopraw solą i pieprzem i ponownie wymieszaj. Wstaw gotową sałatkę na kilka godzin do lodówki, by przegryzły się smaki. Po tym czasie sprawdź, czy nie trzeba dodać jeszcze trochę soli i pieprzu.
Sałatkę jarzynową przechowuj w lodówce w zamkniętym pojemniku.