Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezawodna sałatka wielkanocna to oczywiście sałatka jarzynowa z ogromną porcją gotowanych jajek. W sosie oprócz majonezu znajduje się również spora łyżka chrzanu, która nadaje sałatce przyjemnej ostrości. Jak zrobić niezawodną sałatkę wielkanocną? Przygotowanie sałatki wielkanocnej zaczynamy od ugotowania warzyw. Można wykorzystać warzywa z rosołu. Warto jednak wtedy pamiętać, żeby ich nie rozgotować. Warzywa do sałatki powinny być miękkie, ale na tyle, żeby można było je bez problemu pokroić nożem. Jeśli nie planujemy gotować rosołu, wystarczy oczyścić warzywa korzeniowe z ziemi, przełożyć je do garnka, zalać zimną wodą, posolić i gotować do miękkości pod przykryciem. Ugotowane warzywa odcedzamy, odstawiamy do całkowitego wystudzenia, następnie obieramy i kroimy w równą kostkę. Dzięki temu warzywa zachowają swoją strukturę. Co oprócz warzyw korzeniowych do niezawodnej sałatki wielkanocnej? Sałatka jarzynowa nie może się obyć bez ogórków kiszonych, zielonego groszku, jabłek oraz jajek. W wielkanocnej wersji ostatni składnik dodamy zarówno w postaci pokrojonej w kostkę, jak i w formie ćwiartek na samej górze. Jabłka dodane do sałatki wielkanocnej nadadzą jej ciekawej słodyczy, która doskonale będzie współgrała ze słodyczą gotowanego, zielonego groszku i marchewek oraz kwaskowatością ogórków kiszonych. Jaki sos dodać do niezawodnej sałatki wielkanocnej? W sałatce wielkanocnej oprócz majonezu nie może zabraknąć również ostrego chrzanu. Można wykorzystać zarówno tarty korzeń, jak i gotowy chrzan ze słoiczka. Smak sałatki warto wzbogacić również o dodatek musztardy. Do tego zestawienia najlepiej będzie pasowała musztarda miodowa lub czeska o słodko-ostrym smaku.
Szybka i smaczna sałatka idealna do obiadu, pracy czy jako dodatek do kolacji.
Odsłon: 72
Przepyszne śniadanie mojego dzieciństwa. Dziś na życzenie córki która przyjec...
Odsłon: 495
Smaczna sałatka z makaronem nie tylko na niedzielę.
Odsłon: 93
Szybka i smaczna sałatka idealna do obiadu, pracy czy jako dodatek do kolacji.
Odsłon: 72
Przepyszne śniadanie mojego dzieciństwa. Dziś na życzenie córki która przyjec...
Odsłon: 495
Smaczna sałatka z makaronem nie tylko na niedzielę.
Odsłon: 93
Składniki
Ziemniaki, marchewki i pietruszki dokładnie umyj, następnie przełóż do garnka, zalej zimną wodą, ustaw na kuchence i gotuj przez około 45 minut do miękkości. Ugotowane warzywa odcedź i odstaw do całkowitego wystudzenia. Następnie obierz i pokrój w równą kostkę.
Jajka gotuj przez około 10 minut na twardo. Ugotowane jajka wystudź. Następnie obierz ze skorupek. 4 jajka zostaw do dekoracji. Pozostałe pokrój w równą kostkę i dodaj do pokrojonych warzyw.
Zielony groszek ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez około 7-8 minut do miękkości. Następnie odcedź i odstaw do wystudzenia. Wystudzony groszek dodaj do sałatki.
Ogórki kiszone odciśnij z zalewy. Pokrój w równą kostkę i dodaj do pozostałych składników.
Jabłko obierz ze skórki, zetrzyj na tarce i dodaj do warzyw.
Sałatkę wielkanocną dopraw solą i pieprzem.
W osobnej miseczce wymieszaj majonez z chrzanem i musztardą. Niezawodną sałatkę wielkanocną połącz z sosem tuż przed podaniem. Na koniec miskę z sałatką udekoruj jajkami pokrojonymi na ćwiartki.