Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Obiad z bobem jest szybki, prosty i niezwykle sycący. To prawdziwie letni przepis, który tchnie orzeźwienie, aromat i wyjątkowy smak do codziennego posiłku. Świetnie sprawdza się podczas upalnych dni. Bób i groszek są bogatymi źródłami białka i witamin, dzięki czemu wspierają utrzymanie prawidłowej kondycji organizmu. Potrawa najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu, ale z powodzeniem możesz także to danie schować do lodówki na dzień następny.
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1078
Polecam.
Odsłon: 1055
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 1138
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1078
Polecam.
Odsłon: 1055
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 1138
Składniki
Komosę dobrze przepłucz na sitku. Przenieś ją do garnka i zalej 350 ml wody. Dosyp szczyptę soli. Doprowadź wszystko do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i przykryj garnek pokrywką. Gotuj komosę przez 15 minut lub do momentu aż wchłonie cały płyn. Odstaw ją na kilka minut, a następnie spulchnij widelcem.
Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy. Dodaj drobno posiekany czosnek i tymianek. Smaż całość przez minutę.
Na patelnię dodaj bób i smaż przez 2 minuty, cały czas mieszając. Wrzuć groszek i trzymaj na ogniu jeszcze przez kolejne 1-2 minuty, do miękkości.
Wsyp komosę na patelnię i wymieszaj wszystko razem. Dopraw danie do smaku.
Rzodkiewkę pokrój w cienkie plasterki i dołóż ją do pozostałych składników.
Obiad z bobem przełóż do miski. Skrop oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Posyp tartą skórką cytrynową oraz listkami mięty i natki pietruszki. Podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu.