Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Kaszę gryczaną przez 24 godziny moczymy, z niej ciasto i naleśniki robimy. Dwa krążki na dwie porcje potrzebujemy i każdy z nich wykwintnym serkiem, o kremowej konsystencji smarujemy. Szynki surowej, oliwek dokładamy i naleśniki w roladę zwijamy. Tylko świeżych warzyw na sałatkę potrzebujemy, a do całości szybki sos sojowy przygotowujemy. Rolada jest delikatna i smakuje oryginalnie, a do ostrej, chrupiącej sałatki pasuje genialnie.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 9
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 9
Składniki
Naleśniki (z tej porcji wychodzi ok. 4 szt. o średnicy 25 cm): Kaszę zalewamy zimną wodą (300 ml wody na 100 g kaszy) i odstawiamy na 24 godziny. Po namoczeniu odlewamy wodę i przepłukujemy ją. Wsypujemy do blendera, zalewamy wodą (tyle, żeby powierzchnia wody przykryła kaszę) i całość miksujemy na jednolitą gładką masę. Dolewamy wody, żeby ciasto miało konsystencję zwykłego ciasta naleśnikowego. Patelnię dobrze rozgrzewamy, smarujemy ją pędzlem namoczonym w oleju (tylko przed pierwszym smażeniem, później już nie trzeba), wylewamy ciasto i smażymy naleśniki z dwóch stron.
Sos: w rondelku zagotowujemy sos sojowy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pokrojoną drobno ½ papryczką chili i sokiem z cytryny. Sos studzimy i mieszamy z 1 łyżką oleju rzepakowego.
Naleśnik smarujemy serkiem kremowym, następnie układamy na nim szynkę i przykrywamy kolejnym naleśnikiem. Ponownie rozsmarowujemy serek na naleśniku, na długości układamy zwiniętą szynkę i wzdłuż niej oliwki.
Dwa naleśniki połączone serkiem zwijamy w rulon i odstawiamy do lodówki na ok. 15 min, kroimy na krążki.
Na talerzu układamy rukolę, dodajemy krążki rolady, pomidorki przekrojone na połowę, ziarenka kapary, plasterki papryki słodkiej i chili. Całość delikatnie polewamy sosem sojowym, posypujemy sezamem czarnym i dodajemy listki bazylii.