Do góry

Sałatki Przepis na:

Panzanella – najlepszy sposób na czerstwy chleb

Panzanella – najlepszy sposób na czerstwy chleb

Autor:

Przepisów i artykułów: 314 Ocena: 3447

Dodano:

Odsłon: 918

Panzanella to idealne danie na lato oraz najlepszy znany mi sposób na zużycie czerstwego chleba, którego bardzo nie lubię wyrzucać. Każdy kucharz ma swój sposób na panzanellę. Mój nie jest zbyt skomplikowany. Oprócz dobrego chleba w sałatce powinny się znaleźć dojrzałe w słońcu, bardzo słodkie i miękkie pomidory, niezbyt ostra cebula (najlepiej sprawdzi się tu cebula czerwona), najlepsza oliwa, ząbek czosnku, świeże zioła (zwłaszcza bazylia lub oregano) i dobry ocet. Oprócz podstawowych składników czasem dodaję pieczoną paprykę bez skórki, bo jej słodki, dymny smak pięknie wzbogaca sałatkę chlebową. Innym razem dodatek zielonego ogórka urozmaica teksturę sałatki - przyjemnie chrupie.

Składniki

  • 1 kg dojrzałych w słońcu, słodkich pomidorów
  • 300 g czerstwego chleba dobrej jakości - ciabatta, bagietka
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • spora garść listków bazylii (lub oregano)
  • 1/3-1/2 szklanki oliwy, doskonale będzie tu pasować oliwa bazyliowa
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 2-3 łyżki dobrego octu albo balsamico
  • opcjonalnie – 2-3 strąki upieczonej papryki bez skórki
  • opcjonalnie – zielony ogórek dla nadania sałatce pewnej chrupkości
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pomidory obierz ze skórki, z każdego usuń twardy, zielony rdzeń – nasadę ogonka. Każdy owoc przetnij w poprzek na pół i postaraj się wycisnąć do miski jak najwięcej soku wraz z pestkami.

  2. Resztę pomidorów umieść w innej misce. Możesz je rozgnieść palcami, jeśli są miękkie – jak moje, albo pokroić dość drobno nożem na desce.

  3. Chleb pokrój na kostki o boku około 2 cm. Jeśli wolisz sałatkę z bardziej chrupiącymi elementami, możesz spróbować podsmażyć lub podpiec chlebowe kostki po skropieniu oliwą. Ja tam lubię zjadać tę aromatyczną sałatkę z chlebem w postaci mocno namokniętych kostek, więc niczego nie podpiekam, tylko wrzucam chleb do duuuużej miski.

  4. Zebrany w oddzielnej misce sok pomidorowy wymieszaj z oliwą, zgniecionym czosnkiem, pieprzem, solą i octem. Mieszaniną zalej kostki chleba w dużej misce. Dodaj tam jeszcze rozdrobnione pomidory, pokrojoną w piórka cebulę, listki bazylii pocięte w paski oraz ewentualnie upieczoną paprykę (pokrojoną w nieduże kawałki) albo kostki zielonego ogórka.

  5. Wymieszaj wszystko dokładnie – najlepiej miesza się po prostu dłonią. Sprawdź stopień przyprawienia – zwłaszcza, gdy chodzi o sól. Przykryj i pozostaw w chłodnym miejscu “do przegryzienia”.

  6. Jedni podpowiadają, że panzanella najlepiej smakuje schłodzona, a więc prosto z lodówki, i to po dłuższym w niej pobycie.
    Inni sugerują, by jednak jadać ją w temperaturze pokojowej, bo wówczas rozwija pełnię aromatu. Ja przeważnie wybieram wariant drugi, z bardzo prozaicznego powodu – w lodówce zazwyczaj brak miejsca na tak dużą miskę.
    Jednak zawsze warto pozostawić wymieszane składniki sałatki na jakieś pół godziny. Smaki się przegryzą i całość będzie smakować doskonale.

  7. Warto wiedzieć, że pomimo nasączenia chleba sokiem z pomidorów i oliwą – nie zmienia się on w papkę. Dobry chleb zachowuje strukturę, jednocześnie zyskując miękkość i soczystość. Tuż przed podaniem warto skropić sałatkę chlebową dodatkową porcją oliwy.
    Niech żyje kuchnia włoska!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń