Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne pieczone warzywa z pęczakiem.
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 469
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 576
Pizza chłopska z ziemniakami łączy włoski klasyk z domowym akcentem. Przede w...
Odsłon: 17036
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 469
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 576
Pizza chłopska z ziemniakami łączy włoski klasyk z domowym akcentem. Przede w...
Odsłon: 17036
Składniki
Cukinie umyć i pokroić w plasterki grubości pół centymetra, papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobne słupki (wielkości palca), cebule obrać i pokroić w grube pióra, pieczarki umyć i pokroić w ćwiartki. Marchewkę pokroić w półplasterki, wrzucić na 4-5 minut na lekko osolony wrzątek, odcedzić. Boczek pokroić w grubą kostkę. Warzywa i boczek mieszamy doprawiamy przyprawami. Wszystko wyłożyć na blaszkę z piekarnika, skropić olejem, przykryć papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni, aż warzywa będą miękkie ale zachowają jędrność. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia. Pęczak gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
Przygotowanie sosu Ocet mieszamy z sosem sojowym i miodem, ucierając dodajemy po łyżce oleju. Mieszamy z posiekanym czosnkiem, przyprawami. Warzywa układamy warstwowo w naczyniu z pęczakiem, sos dodajemy bezpośrednio przed spożyciem.