Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna i prosta sałatka będzie świetnie smakować samodzielnie, z pieczywem lub jako dodatek do grilla. Warto przygotować ją w szczególności latem, kiedy pomidory są najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne. Takie danie bez problemu mogą jeść osoby będące na diecie. Pomidory zawierają wiele witamin i minerałów. Znajdziesz w nich witaminę C, potas, oraz likopen, który zwalcza wolne rodniki, wspiera prawidłowe działanie układu krwionośnego oraz pomaga obniżyć cholesterol. Skorzystaj ze świeżych, letnich pomidorów i przygotuj to rewelacyjne danie we włoskim stylu!
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 317
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 317
Składniki
Pomidory umyj i pokrój w plastry. Jeśli mają bardzo grubą skórkę, możesz wcześniej je sparzyć i obrać. Świetnie sprawdzą się pomidory malinowe. Mozzarellę również pokrój w cienkie plasterki. Ułóż naprzemiennie na talerzu. Oprósz solą i pieprzem.
Do blendera włóż bazylię, rucolę, oliwę z oliwek, czosnek, sok z limonki, sól i pieprz. Zmiksuj wszystko na gładką masę. A następnie polej sosem pomidory i mozzarellę. Udekoruj listkami bazylii.