Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lepszej surówki z białej kapusty nie jadłem. Nawet Chińczyk może się schować. Jest bardzo smaczna, soczysta, aromatyczna i miękka, o smaku nie wspomnę.
Naleśniki z twarogiem i bananami to klasyka, która łączy w sobie delikatność...
Odsłon: 730
Wspaniałe połączenia orzeźwiających truskawek i słodkiej, rozpływającej się w...
Odsłon: 137
Ciasto Haneczka jest wykwintne jak napoleonka. Wygląda na pracochłonne, ale j...
Odsłon: 13571
Naleśniki z twarogiem i bananami to klasyka, która łączy w sobie delikatność...
Odsłon: 730
Wspaniałe połączenia orzeźwiających truskawek i słodkiej, rozpływającej się w...
Odsłon: 137
Ciasto Haneczka jest wykwintne jak napoleonka. Wygląda na pracochłonne, ale j...
Odsłon: 13571
Składniki
Kapustę myjemy i ogławiamy z brzydkich liści. Szatkujemy, szatkownicą do kapusty, drobno do odpowiedniej wielkości miski. Solimy jedną łyżeczką soli i ugniatamy dłońmi, aż zrobi się lekko wilgotna, nie mokra. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy do kapusty na dużych oczkach. Dokładnie mieszamy. Przygotowujemy mały garnek, wlewamy ocet, olej, dodajemy cukier, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w piórka cebulę, sól i pieprz. Zagotowujemy i zaras odstawiamy z ognia. Nie gotujemy. Pozostawiamy na kilka minut i zalewamy jeszcze gorącą zalewą naszą kapustę. Mieszamy zalewę z kapustą i odstawiamy w chłodne miejsce na 1-2 godzin. Następnie podajemy z ulubionymi dodatkami. Jest świetna do gillowanego mięsa i ryb, o obiedzie nie wspomnę. Uwagi: można do tygodnia śmiało przechowywać w lodówce, ale napewno tak długo nie wytrzyma.