Do góry

Sałatki Przepis na:

"Pomarańczowa karotka"

Pomarańczowa karotka

Autor:

Przepisów i artykułów: 993 Ocena: 27452

Dodano:

Odsłon: 1047

Przepis na surówkę pełną smaków i witamin, a w szczególności prowitaminy A - wspaniałego β-Karotenu.

Składniki

  • 4 - 5 marchewek
  • 1 pomarańcza
  • kilka gałązek tymianku cytrynowego
  • SKŁADNIKI NA SOS:
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka słodkiej musztardy
  • 2 łyżeczki miodu rzepakowego
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
"Pomarańczowa karotka"

Przygotowanie

  1. Marchewki obieramy i ucieramy na tarce na drobnych oczkach.

    Tymianek cytrynowy siekamy drobno i dodajemy do miseczki.

    Pomarańcza zostanie wykorzystana w trzech krokach:

    1. Na początku ścieramy skórkę z całego owocu i dodajemy go do marchewki.

    2. Następnie pomarańczę kroimy na pół i z jednej części wybieramy miąższ, który dodajemy do surówki.

    3. Z drugiej części owocu wyciskamy sok, którym skrapiamy startą marchew.

  2. Na sam koniec przygotowujemy sos z oleju lnianego, musztardy, octu jabłkowego i miodu. Wszystkie składniki mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

    Sos dodajemy do przygotowanych wcześniej składników i mieszamy.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 13 maja 2014 recepta wspaniala, tylko gdzie dostac pomarancze ze skórka nadajaca sie do spozycia? Wszystkie sa teraz pryskane... Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pysznie-zdrowo-kolorowo 01 maja 2014 Pychotka, uwielbiam takie marchewkowe suróweczki:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń