Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zielone szparagi, suszone śliwki, szynka prosciutto to doskonała mozaika. Taka rolada może być miłym zaskoczeniem dla rodziny. Polecam, jest pyszna.
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 64
Puree z kukurydzy i boczku jest rewelacyjne. Słodycz kukurydzy przełamana zos...
Odsłon: 12
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 246
Wspaniałe połączenia orzeźwiających truskawek i słodkiej, rozpływającej się w...
Odsłon: 4075
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 64
Puree z kukurydzy i boczku jest rewelacyjne. Słodycz kukurydzy przełamana zos...
Odsłon: 12
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 246
Wspaniałe połączenia orzeźwiających truskawek i słodkiej, rozpływającej się w...
Odsłon: 4075
Składniki
Formę 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka wybić do miseczki i dokładnie rozbełtać. Można to zrobić mikserem. Do jajek dodać mączkę migdałową i starty na grubych oczkach żółty ser. Dodać jeszcze pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku. Wymieszać. Mieszankę jajeczną wylać do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 min. Wyjąć z pieca i wystudzić. Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni. Pocierając w dłoniach usunąć skórki. Przełożyć do miski blendera. Szparagi umyć, osuszyć. Odłamać twarde końcówki. Wrzucić na gotującą się, osoloną wodę. Gotować 3 minuty. Wyjąć i przepłukać zimną wodą/ schłodzić. Nabiorą ładnego zielonego koloru. Odciąć główki - ok 4 - 5 cm. Są bardzo delikatne. Pozostałe części włożyć do miski blendera. Zmiksować orzechy laskowe ze szparagami. Musi powstać gładka masa. Dodać olej lniany, sok z cytryny, pieprz cytrynowy, chili i sól do smaku. Ponownie zmiksować. Smarowidło rozprowadzić na placku z jajek i sera. Ładnie rozsmarować. Poukładać naprzemiennie w rzędach odcięte szparagi/ główki i suszone śliwki. Na wierzchu poukładać plasterki szynki prosciutto. Placek zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Zawinąć w folię spożywczą i zostawić w lodówce na kilka godzin, najlepiej na noc. Pokroić na 1,5 - 2 cm plastry. Smacznego. Takie młode, zielone szparagi nie wymagają obierania. Twardsze kawałki szparagów, te odłamane można wykorzystać do ugotowania bulionu warzywnego. Do miksowanej masy można dodać łyżkę lub więcej szpinaku ( rozmrożonego i odciśniętego ) w celu uzyskania bardziej zielonego koloru.