Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zielone szparagi, suszone śliwki, szynka prosciutto to doskonała mozaika. Taka rolada może być miłym zaskoczeniem dla rodziny. Polecam, jest pyszna.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 379
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 53
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 379
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 53
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Składniki
Formę 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka wybić do miseczki i dokładnie rozbełtać. Można to zrobić mikserem. Do jajek dodać mączkę migdałową i starty na grubych oczkach żółty ser. Dodać jeszcze pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku. Wymieszać. Mieszankę jajeczną wylać do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 min. Wyjąć z pieca i wystudzić. Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni. Pocierając w dłoniach usunąć skórki. Przełożyć do miski blendera. Szparagi umyć, osuszyć. Odłamać twarde końcówki. Wrzucić na gotującą się, osoloną wodę. Gotować 3 minuty. Wyjąć i przepłukać zimną wodą/ schłodzić. Nabiorą ładnego zielonego koloru. Odciąć główki - ok 4 - 5 cm. Są bardzo delikatne. Pozostałe części włożyć do miski blendera. Zmiksować orzechy laskowe ze szparagami. Musi powstać gładka masa. Dodać olej lniany, sok z cytryny, pieprz cytrynowy, chili i sól do smaku. Ponownie zmiksować. Smarowidło rozprowadzić na placku z jajek i sera. Ładnie rozsmarować. Poukładać naprzemiennie w rzędach odcięte szparagi/ główki i suszone śliwki. Na wierzchu poukładać plasterki szynki prosciutto. Placek zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Zawinąć w folię spożywczą i zostawić w lodówce na kilka godzin, najlepiej na noc. Pokroić na 1,5 - 2 cm plastry. Smacznego. Takie młode, zielone szparagi nie wymagają obierania. Twardsze kawałki szparagów, te odłamane można wykorzystać do ugotowania bulionu warzywnego. Do miksowanej masy można dodać łyżkę lub więcej szpinaku ( rozmrożonego i odciśniętego ) w celu uzyskania bardziej zielonego koloru.