Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest duże prawdopodobieństwo, że ta amerykańska sałatka powstała przez przypadek – z losowych składników, które akurat znajdowały się w lodówce. Efekt? Fantastyczny smak, genialny efekt wizualny i sposób na pożywny posiłek, który daje sytość przez wiele godzin. Sałatkę możesz polać sosem przed podaniem lub zaserwować go w oddzielnym naczyniu do indywidualnej degustacji.
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 478
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 126
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 288
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 336
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 478
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 126
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 288
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 336
Składniki
Jajka ugotuj na twardo, odstaw do ostudzenia, obierz i pokrój na połowy lub ćwiartki. Jeśli używasz kurczaka z rożna lub pieczonego w piekarniku, pokrój go na kawałki lub porozrywaj widelcem. Mięso możesz także ugotować w bulionie, wystudzić go, wyjąć z garnka i rozdrobnić. Boczek pokrój w paski i podsmaż na suchej patelni, by stał się chrupiący – uważaj, żeby nie spalić! Ser pleśniowy pokrój w kostkę lub pokrusz. Pomidorki koktajlowe umyj i przetnij na połowy. Awokado obierz, usuń pestkę i pokrój w plasterki – zrób to zaraz przed podaniem, aby nie ciemniało lub lekko skrop sokiem z cytryny.
W małym naczyniu zmieszaj ocet, z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i czarnym pieprzem. Następnie dodaj musztardę i miód, ubijaj, aż się dobrze połączą (możesz to zrobić widelcem). Powoli dolewaj olej i mieszaj do całkowitego zemulgowania.
Na dużym talerzu lub półmisku ułóż sałatę, a następnie układaj wszystkie składniki sałatki w rzędach, jeden za drugim. Dzięki temu uzyskasz bardziej imponującą prezentację. Sałatkę amerykańską skrop dressingiem i od razu podawaj.