Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka bałkańska, znana także jako szopska, to danie kuchni bułgarskiej, popularne także w Serbii, Macedonii i Czarnogórze. Nazwa łączy warzywną przekąskę z bałkańską grupą etniczną Szopów zamieszkujących pogranicze wymienionych krajów. Ciekawostką jest, że sałatka nie stanowi tradycyjnego dania kuchni tamtego regionu. Wymyślono ją w połowie ubiegłego wieku i wypromowano na potrzeby rozwijającej się turystyki. Co nie zmienia faktu, że jest niezwykle smaczna i na dobre wpisała się już w krajobraz kulinarny Bałkanów. Istotnym, regionalnym składnikiem tego dania jest owczy ser solankowy, smakiem przypominający nieco ser typu feta. Ser bałkański można fetą zastąpić, ale warto poszukać go na sklepowych półkach. Coraz częściej dostępny jest w polskich marketach.
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1377
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 53
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12232
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1377
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 53
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12232
Składniki
Umyj pomidory, ogórki i paprykę. Pomidory pokrój w kostkę. Ogórki obierz, przekrój wzdłuż na pół i pokrój w półplasterki. Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój ją na półkrążki wielkości kawałków ogórka. Połówkę cebuli obierz, przekrój w poprzek i pokrój w cienkie plasterki.
Umieść warzywa w misce. Skrop oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny. Oprósz solą i pieprzem. Wymieszaj.
Zetrzyj na tarce ser bałkański. Posyp sałatkę natką pietruszki i serem. Udekoruj oliwkami.
Podawaj sałatkę z pieczywem jako samodzielny posiłek lub jako dodatek do dań obiadowych.