Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka bałkańska, znana także jako szopska, to danie kuchni bułgarskiej, popularne także w Serbii, Macedonii i Czarnogórze. Nazwa łączy warzywną przekąskę z bałkańską grupą etniczną Szopów zamieszkujących pogranicze wymienionych krajów. Ciekawostką jest, że sałatka nie stanowi tradycyjnego dania kuchni tamtego regionu. Wymyślono ją w połowie ubiegłego wieku i wypromowano na potrzeby rozwijającej się turystyki. Co nie zmienia faktu, że jest niezwykle smaczna i na dobre wpisała się już w krajobraz kulinarny Bałkanów. Istotnym, regionalnym składnikiem tego dania jest owczy ser solankowy, smakiem przypominający nieco ser typu feta. Ser bałkański można fetą zastąpić, ale warto poszukać go na sklepowych półkach. Coraz częściej dostępny jest w polskich marketach.
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 84
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 293
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 801
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 22792
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 84
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 293
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 801
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 22792
Składniki
Umyj pomidory, ogórki i paprykę. Pomidory pokrój w kostkę. Ogórki obierz, przekrój wzdłuż na pół i pokrój w półplasterki. Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój ją na półkrążki wielkości kawałków ogórka. Połówkę cebuli obierz, przekrój w poprzek i pokrój w cienkie plasterki.
Umieść warzywa w misce. Skrop oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny. Oprósz solą i pieprzem. Wymieszaj.
Zetrzyj na tarce ser bałkański. Posyp sałatkę natką pietruszki i serem. Udekoruj oliwkami.
Podawaj sałatkę z pieczywem jako samodzielny posiłek lub jako dodatek do dań obiadowych.