Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato w pełni, więc z pewnością właśnie wypoczywasz (albo zamierzasz niebawem wypocząć) z dala od miejskiego zgiełku. Jeśli jesteś nad Bałtykiem, nie możesz ominąć portu rybackiego i dobrej wędzarni! Ryba prosto z kutra – wędzona, pieczona czy smażona – to wspaniałe doświadczenie kulinarne, jakim z oczywistych względów nie można cieszyć się w głębi lądu. Podczas zakupów pamiętaj, że halibut czy makrela to ryby atlantyckie, a bałtycki łosoś na polskim wybrzeżu należy do rzadkości. Masz jednak szansę trafić np. na świeżo złowionego dorsza. Możesz zjeść go po prostu z kawałkiem pieczywa. A może zasmakuje ci sałatka bałtycka z wędzonym dorszem i oliwkami? Jeśli ją polubisz, po powrocie do domu możesz zastąpić dorsza np. łatwo dostępną w sklepach makrelą.
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 102
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 45
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 70
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 102
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 45
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 70
Składniki
Oddziel mięso dorsza od skóry i ości. Podziel na niewielkie kawałki. Obierz cebulę, pokrój w ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę na cienkie plasterki. Pokrój oliwki na plasterki. Rozdrobnij rukolę (możesz posiekać ostrym nożem lub podrzeć na mniejsze kawałki). Otrzyj skórkę z połowy cytryny i wyciśnij z niej sok. Połącz sok z cytryny z oliwą.
Połącz w misce rybę, cebulę i oliwki. Wymieszaj dokładnie. Następnie połącz sałatkę z rukolą i pietruszką – nie mieszaj mocno, by liście zachowały swoją jędrność. Dopraw całość solą i pieprzem. Tuż przed podaniem zalej sałatkę sosem z oliwy i soku z cytryny.