Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato w pełni, więc z pewnością właśnie wypoczywasz (albo zamierzasz niebawem wypocząć) z dala od miejskiego zgiełku. Jeśli jesteś nad Bałtykiem, nie możesz ominąć portu rybackiego i dobrej wędzarni! Ryba prosto z kutra – wędzona, pieczona czy smażona – to wspaniałe doświadczenie kulinarne, jakim z oczywistych względów nie można cieszyć się w głębi lądu. Podczas zakupów pamiętaj, że halibut czy makrela to ryby atlantyckie, a bałtycki łosoś na polskim wybrzeżu należy do rzadkości. Masz jednak szansę trafić np. na świeżo złowionego dorsza. Możesz zjeść go po prostu z kawałkiem pieczywa. A może zasmakuje ci sałatka bałtycka z wędzonym dorszem i oliwkami? Jeśli ją polubisz, po powrocie do domu możesz zastąpić dorsza np. łatwo dostępną w sklepach makrelą.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8029
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1154
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9808
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4515
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 524
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8029
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1154
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9808
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4515
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 524
Składniki
Oddziel mięso dorsza od skóry i ości. Podziel na niewielkie kawałki. Obierz cebulę, pokrój w ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę na cienkie plasterki. Pokrój oliwki na plasterki. Rozdrobnij rukolę (możesz posiekać ostrym nożem lub podrzeć na mniejsze kawałki). Otrzyj skórkę z połowy cytryny i wyciśnij z niej sok. Połącz sok z cytryny z oliwą.
Połącz w misce rybę, cebulę i oliwki. Wymieszaj dokładnie. Następnie połącz sałatkę z rukolą i pietruszką – nie mieszaj mocno, by liście zachowały swoją jędrność. Dopraw całość solą i pieprzem. Tuż przed podaniem zalej sałatkę sosem z oliwy i soku z cytryny.