Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato w pełni, więc z pewnością właśnie wypoczywasz (albo zamierzasz niebawem wypocząć) z dala od miejskiego zgiełku. Jeśli jesteś nad Bałtykiem, nie możesz ominąć portu rybackiego i dobrej wędzarni! Ryba prosto z kutra – wędzona, pieczona czy smażona – to wspaniałe doświadczenie kulinarne, jakim z oczywistych względów nie można cieszyć się w głębi lądu. Podczas zakupów pamiętaj, że halibut czy makrela to ryby atlantyckie, a bałtycki łosoś na polskim wybrzeżu należy do rzadkości. Masz jednak szansę trafić np. na świeżo złowionego dorsza. Możesz zjeść go po prostu z kawałkiem pieczywa. A może zasmakuje ci sałatka bałtycka z wędzonym dorszem i oliwkami? Jeśli ją polubisz, po powrocie do domu możesz zastąpić dorsza np. łatwo dostępną w sklepach makrelą.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 68
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3632
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 136
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 862
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 68
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3632
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 136
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 862
Składniki
Oddziel mięso dorsza od skóry i ości. Podziel na niewielkie kawałki. Obierz cebulę, pokrój w ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę na cienkie plasterki. Pokrój oliwki na plasterki. Rozdrobnij rukolę (możesz posiekać ostrym nożem lub podrzeć na mniejsze kawałki). Otrzyj skórkę z połowy cytryny i wyciśnij z niej sok. Połącz sok z cytryny z oliwą.
Połącz w misce rybę, cebulę i oliwki. Wymieszaj dokładnie. Następnie połącz sałatkę z rukolą i pietruszką – nie mieszaj mocno, by liście zachowały swoją jędrność. Dopraw całość solą i pieprzem. Tuż przed podaniem zalej sałatkę sosem z oliwy i soku z cytryny.