Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo dobra sałatka brokułowa - w połączeniu z sosem czosnkowym i prażonymi płatkami migdałowymi gwarantuje sukces :)
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 336
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 56
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 340
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 31934
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9090
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 336
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 56
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 340
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 31934
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9090
Składniki
Filet z kurczaka kroimy w paski lub drobne kawałki przyprawiamy przyprawą do gyrosa ,oregano,pieprzem solą oraz chilli lub wg. własnego smaku.Odstawiamy do lodówki na godzinę (nie jest to konieczne) Następnie smażymy na patelni (najlepiej grillowej) po usmażeniu odstawiamy do ostygnięcia.
Brokuł wrzucamy do wrzątku z dodatkiem 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej +odrobina soli. Gotujemy tak aby był trochę al dente.Wyciągamy łyżką cedzakową i odstawiamy do ostygnięcia.
Ser feta kroimy w kostkę ,rzodkiewkę i ogórek w półplasterki . Drobno kroimy szczypiorek.
Majonez mieszamy z jogurtem ,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek + pieprz i sól (można dodać trochę cukru do smaku)
Na rozgrzaną patelnię (bez dodatku tłuszczu) wsypujemy płatki migdałowe i prażymy je tak aby uzyskały delikatne złotawy kolor. Studzimy.
Ostudzony brokuł mieszamy z odcedzoną fasolką , rzodkiewką ,ogórkiem, szczypiorkiem, kurczakiem i serem feta-delikatnie mieszamy. Dodajemy sos majonezowo -jogurtowo-czosnkowy. Mieszamy i przekładamy do salaterki. Posypujemy płatkami migdałowymi. Chwilę chłodzimy w lodówce. (jeżeli sałatka ma być podawana jeszcze następnego dnia to radzę zrezygnować z ogórka )
Smacznego!