Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo dobra sałatka brokułowa - w połączeniu z sosem czosnkowym i prażonymi płatkami migdałowymi gwarantuje sukces :)
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113066
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 451
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 793
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 593
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113066
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 451
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 793
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 593
Składniki
Filet z kurczaka kroimy w paski lub drobne kawałki przyprawiamy przyprawą do gyrosa ,oregano,pieprzem solą oraz chilli lub wg. własnego smaku.Odstawiamy do lodówki na godzinę (nie jest to konieczne) Następnie smażymy na patelni (najlepiej grillowej) po usmażeniu odstawiamy do ostygnięcia.
Brokuł wrzucamy do wrzątku z dodatkiem 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej +odrobina soli. Gotujemy tak aby był trochę al dente.Wyciągamy łyżką cedzakową i odstawiamy do ostygnięcia.
Ser feta kroimy w kostkę ,rzodkiewkę i ogórek w półplasterki . Drobno kroimy szczypiorek.
Majonez mieszamy z jogurtem ,dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek + pieprz i sól (można dodać trochę cukru do smaku)
Na rozgrzaną patelnię (bez dodatku tłuszczu) wsypujemy płatki migdałowe i prażymy je tak aby uzyskały delikatne złotawy kolor. Studzimy.
Ostudzony brokuł mieszamy z odcedzoną fasolką , rzodkiewką ,ogórkiem, szczypiorkiem, kurczakiem i serem feta-delikatnie mieszamy. Dodajemy sos majonezowo -jogurtowo-czosnkowy. Mieszamy i przekładamy do salaterki. Posypujemy płatkami migdałowymi. Chwilę chłodzimy w lodówce. (jeżeli sałatka ma być podawana jeszcze następnego dnia to radzę zrezygnować z ogórka )
Smacznego!