Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta sałatka warzywna z brokułem w sosie czosnkowo- jogurtowym. Nasza skromna propozycja na szybką kolację lub grilla.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4502
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 417744
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4502
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 417744
Składniki
Sałatkę z brokułami zaczynamy przyrządzać gotując brokuła i jajka na twardo. Brokuła myjemy dokładnie pod zimą, bieżącą wodą. Odcinamy różyczki, głąb wyrzucamy. Tak przygotowanego wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5-6 minut na małym ogniu. Następnie przekładamy go na sito i przelewamy zimną wodą. Pozostawiamy na sicie do ocieknięcia. Ugotowane na twardo jajka obieramy ze skorupek, kroimy na ćwiartki. Pomidorki myjemy i kroimy na połówki. Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w półplasterki. Cebulę również obieramy i kroimy w półplasterki. Wszystkie warzywa umieszczamy w misce, polewamy sosem jogurtowo-majonezowym. Aby go zrobić należy wymieszać w miseczce jedną łyżkę majonezu, trzy łyżki kremowego jogurtu naturalnego lub śmietany, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, łyżkę soku z cytryny oraz dodać sól, cukier i pieprz do smaku. Na koniec posypujemy sałatkę listkami bazylii. Sałatka brokułowa gotowa!