Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Sałatka caprese to jedna z popularniejszych włoskich sałatek. Nie ma się co dziwić, mimo swej prostoty zachwyca smakiem i przyciąga wzrok kolorami włoskiej flagi. Pyszna, delikatna mozzarella, świeży, soczysty i pachnący pomidor, a do tego aromatyczne świeże listki bazylii. Proste włoskie przyprawy: oliwa i ocet balsamiczny, do tego świeżo zmielony pieprz. Można też przyrządzić bazyliowe pesto i polać nim sałatkę. Moja wersja nieco wzbogacona o inne włoskie smaki, Są tu oliwki, salami, szynka prosciutto, ser gorgonzola, ciabatta zapieczona z czosnkiem, suszone pomidory ... . Wszystko ... palce lizać!
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 142
Wege burger bezmięsny.
Odsłon: 165
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2574
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 142
Wege burger bezmięsny.
Odsłon: 165
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2574
Składniki
Pomidora i kulę mozzarelli kroimy w cienkie plasterki. Układamy naprzemiennie na półmisku razem z listkami bazylii
Ciabattę kroimy na kromki. Smarujemy oliwą pomieszaną z przeciśniętym czosnkiem i zapiekamy w piekarniku. Układamy na półmisku
Z pomidorków koktajlowych, małych kuleczek mozzarelli, listków bazylii i wykałaczek robimy a la koreczki
Na półmisku układamy też oba rodzaje wędlin, ser pokrojony bądź w całym kawałku, w małych kokilkach oliwki oraz suszone pomidory.
Sałatkę caprese przed samym podaniem skrapiamy oliwą, octem balsamicznym i posypujemy mielonym pieprzem
Całość przystrajamy listkami bazylii i rukoli