Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka Cezar z panierowanym kurczakiem

Sałatka Cezar z panierowanym kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 182

Dodano:

Odsłon: 184

Chrupiące liście sałaty, kremowy sos i pyszny kurczak. Sałatka w sam raz na letni obiad!

Składniki

  • Pierś z kurczaka - 400g
  • Bułka tarta do panierki
  • Jajka do panierowania - 2-3 sztuki
  • Olej do smażenia
  • Sól, pieprz
  • Sałata rzymska - 3 małe główki
  • Parmezan starty - 3 łyżki
  • Majonez - 4 łyżki
  • Musztarda - pół łyżki
  • Ząbek czosnku
  • Sok z cytryny - pół łyżki
  • Chleb pszenny - 3 kromki
  • Oliwa z oliwek - 3 lyżki
  • Mąka do panierowania
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sałatka Cezar z panierowanym kurczakiem

Przygotowanie

  1. Zacznij od przygotowania grzanek. Nagrzej piekarnik do 200 C. Kromki chleba pokrój w kostkę i wymieszaj z trzema łyżkami oliwy. Piecz wszystko około 15 minut, przewracając grzanki na drugą stronę w połowie czasu.

  2. Sałatę umyj, porwij na mniejsze kawałki i wrzuć do miski.

  3. Kurczaka umyj, pokrój w duże kawałki zapanieruj: Najpierw obtocz w mące, później w rozbełtanym jajku, a później w bułce tartej. Smaż na średnim ogniu przez 4 minuty z każdej strony. Kurczaka następnie odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym.

  4. Przygotuj sos. Wymieszaj majonez, sok z cytryny, musztardę, parmezan i ząbek czosnku. Dodaj sól do smaku.

  5. Kurczaka pokrój w kostkę i dodaj do miski z sałatką. Dodaj również grzanki i polej wszystko sosem. Sałatka gotowa, smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń