Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka farmerska to idealny dodatek do obiadu, jako przystawka, do grilla, czy też na imprezę. Taka sałatka pasuje do mięcha, kanapek, zwykłej bułeczki czy po prostu bez żadnego dodatku.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5453
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 962
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11897
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5097
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1388
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5453
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 962
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11897
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5097
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1388
Składniki
Sałatka jest prosta w wykonaniu, a czas przygotowania to dosłownie 5 minut. Szynkę kroimy w kosteczkę, mniej więcej 1cm x 1cm. Ja użyłam szynki konserwowej, ale możemy użyć innej wędliny czy też kiełbaski. Jabłko obieramy i pozbywamy się gniazda nasiennego, kroimy w drobną kostkę. Kalafior kroimy w drobne kawałeczki. Plastry ananasa z puszki oraz kiszone ogórki również kroimy w kosteczkę. Kiszone ogórki możemy zastąpić konserwowymi, a ananas z puszki świeżym owocem. Żółty ser kroimy w kostkę. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Seler konserwowy odsączamy z wody. Do miski wrzucamy wszystkie pokrojone składniki czyli szynkę, jabłko, kalafior, ananas, kiszone ogórki, żółty ser oraz cebulę. Dodajemy również seler konserwowy, i odsączoną z puszki kukurydzę Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy sól i pieprz do smaku oraz ostrą paprykę. Jeżeli wolimy łagodniejszą sałatkę pomijamy dodatek ostrej papryki. Dodajemy również majonez i dokładnie mieszamy. Jeżeli chcecie uzyskać delikatniejszą wersję sałatki zamiast majonezu dodajemy jogurt gęsty naturalny lub grecki. Sałatka gotowa. Sałatka farmerka lepiej smakuje na drugi dzień. Wszystkie smaki się fajnie przegryzą.