Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka fasolowa z marynowanym łososiem

Przepis dnia 2020-08-31
Sałatka fasolowa z marynowanym łososiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 933 Ocena: 17587

Dodano:

Odsłon: 196

Kuchnia z warzywami. Nie miałem zielonej fasolki szparagowej, użyłem żółtej i zamieniłem papryki z żółtej na zieloną. Taki miks.

Składniki

  • 2 łyżki pesto bazyliowego ze słoika
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 300 g fileta świeżego łososia
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej
  • Sól
  • czarny pieprz
  • strąk czerwonej papryki
  • strąk żółtej papryki
  • 3 łyżki octu balsamino
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • listki bazylii lub oregano
  • 200 pomidorków miniaturowych
  • zielenina do garnirowania
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sałatka fasolowa z marynowanym łososiem

Przygotowanie

  1. Pesto wymieszałem z sokiem cytrynowym, rozsmarowałem na pokrojonego ukośnie w cienkie plasterki łososia. Plastry zwinąłem w roladki i wstawiłem na 30 min. do lodówki.
    Fasolę umyłem, odciąłem końcówki, przełamałem na pół, gotowałem w litrze osolonej wody ok. 8-12 minut na półtwardo. Odcedziłem, opłukałem zimną wodą, osączyłem.
    Papryki umyłem, przekroiłem na pół, oczyściłem, pokroiłem na krótkie paski.
    Przygotowałem sos : wymieszałem ocet, sól, pieprz i oliwę. Listki bazylii drobno pokroiłem i domieszałem do sosu.
    Pokrojoną paprykę rozłożyłem na paterze, obłożyłem fasolką, polałem sosem. Pomidorki wcześniej umyte pokroiłem na połówki, ułożyłem na sałatce razem z roladami z łososia.
    Sałatkę podałem ugarnirowaną łodyżkami różnej zieleniny
    ( dowolność wskazana ).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń