Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Okazuje się, że klasyczna sałatka grecka nie zawiera sałaty. Za to jest bogata w aromatyczne, świeże warzywa i tradycyjną fetę. Jeśli jednak lubisz łamać klasyczne przepisy, dodaj do tej sałatki sałatę lodową, rukolę lub roszponkę, kiełki albo czerwoną paprykę. Grecką sałatką pożywisz się podczas lunchu, możesz ją przygotować na kolację lub zaserwować na przyjęcie w ogrodzie. Ta sałatka świetnie smakuje jako samodzielne danie lub dodatek do grillowanych mięs albo serów.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11019
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6316
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5403
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13281
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5043
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11019
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6316
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5403
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13281
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5043
Składniki
Umyj dokładnie warzywa i osusz. Obierz cebulę i pokrój w piórka. Pomidora pokrój w ósemki lub inne, wygodne dla ciebie cząstki. Latem używaj krajowych, dojrzewających w słońcu pomidorów, natomiast zimą możesz sięgnąć po słodkie pomidorki koktajlowe. Obierz ogórki i pokrój w półplasterki. Jeśli wolisz bardziej chrupiące warzywa, pozostaw je ze skórką. Przekrój oliwki na pół.
Przełóż wszystkie warzywa do miski, posyp pokruszoną lub pokrojona w kostkę fetą, polej oliwą, dodaj sól (pomiń ten krok, jeśli wolisz mniej słone dania. Ser feta jest dość charakterny w smaku). Posyp sałatkę świeżo mielonym, czarnym pieprzem oraz listkami oregano i bazylii. Wymieszaj wszystkie składniki.
Sałatkę podawaj na liściu sałaty zaraz po przygotowaniu lub po lekkim schłodzeniu w lodówce.