Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie jesteś fanem tradycyjnej sałatki gyros z dużą ilości majonezu? Mamy dla ciebie coś specjalnego! Sałatka gyros inaczej jest lżejsza, a do tego chrupiąca, co jest zasługą panierowanych kotlecików z kurczaka, papryki i sałaty
Przepis dnia
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 642
Przepis dnia
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 642
Składniki
Filety z kurczaka podziel na kotlety. Każdy z nich posól delikatnie, popieprz i dopraw papryką słodką w proszku. Wymieszaj w misce razem z 2 łyżkami oleju. Odstaw.
Płatki kukurydziane dokładnie zmiksuj do konsystencji piasku. Dodaj przyprawę do gyrosa i mąkę. Dobrze wymieszaj.
Każdy kotlet obtocz w panierce i odstaw.
Rozgrzej na patelni olej. Smaż kotlety z każdej strony po kilka minut aż zrobią się złote.
Teraz przygotuj sałatkę. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz, a następnie pokrój w ćwiartki lub plasterki. Sałatę umyj i osusz, a następnie porwij w rękach i umieść w dużej misce. Z papryki czerwonej pozbądź się gniazda nasiennego i posiekaj w paski. Kukurydzę odsącz z zalewy. Całość przełóż do miski.
Przygotowane wcześniej kotlety podziel na mniejsze kawałki. Dodaj do sałatki.
Przygotuj sos. W małej miseczce wymieszaj olej (lub oliwę) z sokiem z cytryny, przeciśniętym czosnkiem i szczyptą soli.
Polej sosem sałatkę tuż przed podaniem i delikatnie wszystko wymieszaj.