Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie jesteś fanem tradycyjnej sałatki gyros z dużą ilości majonezu? Mamy dla ciebie coś specjalnego! Sałatka gyros inaczej jest lżejsza, a do tego chrupiąca, co jest zasługą panierowanych kotlecików z kurczaka, papryki i sałaty
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 501
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 264
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9696
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1130
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4477
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 501
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 264
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9696
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1130
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4477
Składniki
Filety z kurczaka podziel na kotlety. Każdy z nich posól delikatnie, popieprz i dopraw papryką słodką w proszku. Wymieszaj w misce razem z 2 łyżkami oleju. Odstaw.
Płatki kukurydziane dokładnie zmiksuj do konsystencji piasku. Dodaj przyprawę do gyrosa i mąkę. Dobrze wymieszaj.
Każdy kotlet obtocz w panierce i odstaw.
Rozgrzej na patelni olej. Smaż kotlety z każdej strony po kilka minut aż zrobią się złote.
Teraz przygotuj sałatkę. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz, a następnie pokrój w ćwiartki lub plasterki. Sałatę umyj i osusz, a następnie porwij w rękach i umieść w dużej misce. Z papryki czerwonej pozbądź się gniazda nasiennego i posiekaj w paski. Kukurydzę odsącz z zalewy. Całość przełóż do miski.
Przygotowane wcześniej kotlety podziel na mniejsze kawałki. Dodaj do sałatki.
Przygotuj sos. W małej miseczce wymieszaj olej (lub oliwę) z sokiem z cytryny, przeciśniętym czosnkiem i szczyptą soli.
Polej sosem sałatkę tuż przed podaniem i delikatnie wszystko wymieszaj.