Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka jarzynowa - moja wersja wiosenna

Sałatka jarzynowa - moja wersja wiosenna

Autor:

Przepisów i artykułów: 195 Ocena: 7950

Dodano:

Odsłon: 4782

Tradycyjna sałatka jarzynowa z wiosennym twistem. Moim sekretem są świeże zioła takie, jak koperek, dymka i natka pietruszki oraz mrożony groszek i warzywa gotowane w mięsnym wywarze. Dodanie ziół i mrożonego groszku sprawia, że sałatka staje się bardzo odświeżająca. To eksplozja wiosennych smaków i też świetny pomysł na wykorzystanie warzyw z rosołu.

Składniki

  • rosół z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 2 duże ziemniaki
  • 4 większe ogórki konserwowe
  • 2 jajka na twardo
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku
  • 1 cebulka szalotka
  • 1 cebula dymka
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 2 cm kawałek pora
  • 1 łyżeczka musztardy
  • majonez
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sałatka jarzynowa - moja wersja wiosenna

Przygotowanie

  1. Marchewkę i korzeń pietruszki obieramy i gotujemy w rosole (ja zazwyczaj wyjmuję je zanim się rozgotują podczas gotowania wywaru na zupę).

  2. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie.

  3. Ugotowane warzywa odstawiamy do ostygniecia.

  4. Do miski przekładamy mrożony groszek. Dodajemy pokrojone w kosteczkę warzywa: ziemniaki, marchewkę, jajka, korzeń pietruszki, cebulkę szalotkę i ogórki konserwowe.

  5. Drobno kroimy również pora, natkę pietruszki, koperek i cebulę dymkę. Przekładamy do reszty składników.

  6. Dodajemy majonez i musztardę, przyprawiamy solą i pieprzem i wszystko starannie mieszkamy.

  7. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

  8. Podejemy ze świeżym pieczywem i wędliną. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń