Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja ulubiona sałatka krewetkowa z makaronem, oliwkami, pomidorkami koktajlowymi, bazylią i parmezanem. Idealna na imprezę. Spakowana w pojemnik sprawdzi się również na drugie śniadanie do pracy.
Znakomity pomysł na bezglutenowy chleb, który przygotujesz w mniej niż 10 min...
Odsłon: 19645
Klasyczna, domowa pizza z pieczarkami – prosta w przygotowaniu, a zawsze pysz...
Odsłon: 213
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1746
Znakomity pomysł na bezglutenowy chleb, który przygotujesz w mniej niż 10 min...
Odsłon: 19645
Klasyczna, domowa pizza z pieczarkami – prosta w przygotowaniu, a zawsze pysz...
Odsłon: 213
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1746
Składniki
Surowe krewetki rozmrażamy w misce z letnią wodą. Usuwamy pancerze i czarne jelito. Pozostawiamy ogonki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Papryczkę chili drobno kroimy. Składniki przerzucamy na patelnię i krótko podsmażamy. Następnie dorzucamy obrane krewetki, które smażymy przez około 1 minutę z każdej strony. Wyciskamy sok z cytryny i przelewamy na patelnię. Na koniec siekamy liski bazylii i dodajemy do krewetek. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Podsmażone krewetki pozostawiamy na patelni. Lekko je studzimy.
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Ugotowany makaron przerzucamy na patelnię. Dodajemy oliwki oraz przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Całość mieszamy i przekładamy do miski lub na talerz. Sałatkę doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy parmezanem. Ozdabiamy listkami bazylii.