Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja ulubiona sałatka krewetkowa z makaronem, oliwkami, pomidorkami koktajlowymi, bazylią i parmezanem. Idealna na imprezę. Spakowana w pojemnik sprawdzi się również na drugie śniadanie do pracy.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 972
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 821
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12566
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 972
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 821
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12566
Składniki
Surowe krewetki rozmrażamy w misce z letnią wodą. Usuwamy pancerze i czarne jelito. Pozostawiamy ogonki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Papryczkę chili drobno kroimy. Składniki przerzucamy na patelnię i krótko podsmażamy. Następnie dorzucamy obrane krewetki, które smażymy przez około 1 minutę z każdej strony. Wyciskamy sok z cytryny i przelewamy na patelnię. Na koniec siekamy liski bazylii i dodajemy do krewetek. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Podsmażone krewetki pozostawiamy na patelni. Lekko je studzimy.
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Ugotowany makaron przerzucamy na patelnię. Dodajemy oliwki oraz przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Całość mieszamy i przekładamy do miski lub na talerz. Sałatkę doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy parmezanem. Ozdabiamy listkami bazylii.