Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka lipcowa jest wypełniona ogórkami, chrupiącymi rzodkiewkami, słodkimi jabłkami i lekkim dressingiem na bazie soku z cytryny i miodu. Ten cytrynowy winegret świetnie łączy smaki i zmniejsza pikantność rzodkiewki. Możesz wykazać się kreatywnością i użyć limonki zamiast cytryny oraz dodać trochę kolendry zamiast natki pietruszki. Ta przekąska jest idealna na upalne dni, kiedy wszystko, czego potrzebujesz, to duża miska orzeźwiającej sałatki.
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 2244
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 10373
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2017
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 2244
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 10373
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2017
Składniki
Dokładnie umyj ogórki, rzodkiewki i jabłka. Możesz zostawić skórkę, aby sałatka była bardziej chrupiąca. Z jabłek wytnij gniazda nasienne i pokrój je w kostkę. Ogórki poszatkuj w podobne kawałki, a rzodkiewki pokrój w plasterki. Opłucz natkę pietruszki, osusz i drobno posiekaj. Umieść wszystkie składniki w misce.
Wykonaj sos. W miseczce umieść przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, olej, miód, sól oraz pieprz. Energicznie wymieszaj całość widelcem do uzyskania emulsyjnej konsystencji. Polej sałatkę sosem, dokładnie wymieszaj i odstaw na 5-10 minut, aby smaki dobrze się połączyły. Podawaj przystawkę od razu i spożyj najlepiej do 3-4 godzin po przygotowaniu.