Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jako , że pochodzę z leśnej krainy, z dolnych Łuży, których stolicą po polskiej stronie granicy jest powiatowe miasto Żary ( Łuż. Żarow, Niem. Sorau - Łużyce dolne Niederlausitz) , blisko mi do ich tradycji .... ️Sałatka łużycka - marynowane prawdziwki z ziemniakami, cebulą , pietruszką olejem lnianym i warzywami ️ - Pamięci Mato Kosyka urodzonego dnia 18 czerwca 1853 we Wjerbnie (niem. Werben), – dolnołużyckiego poety i pisarza . Autora dzieł takich jak : 1880 – Wesele łużyckie w Błotach (dłuż. Serbska swajźba w Błotach) 1881 – Zdrada margrabiego Gerona (dłuż. Pśerada markgroby Gera) 1882 – Upadek Braniboru (dłuż. Branibora pad, wydane drukiem dopiero w 1956 r.) 1893 – Zbiór dolnołużyckich poezji (dłuż. Zběrka dolnoserbskich pěsnjow) 1929-1930 – Poezja (dłuż. Pěsni, t. I-II)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9123
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9123
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Ugotowane uprzednio ziemniaki (jeśli gotowane w skorupce to obieramy ), jeśli to są młode ziemniaczki to nie ma potrzeby obierania . Dodajemy cebylki posiekanej i skrapiamy olejem lnianym z dodatkiem soli i pieprzu. Dodajemy słoiczek marynowanych grzybów (prawdziwki / borowiki) i mieszamy z dodatkiem pozostałych warzyw . Podajemy schłodzone w lodówce lub bezpośrednio po przygotowaniu , w zależności od upodobania.