Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka makaronowa z szynką to niezwykle uniwersalna przekąska, którą możecie podać na rodzinnych imprezach i spotkaniach ze znajomymi. Sprawdzi się również jako drugie śniadanie do pracy. Do jej przygotowania możecie użyć dowolnego typu makaronu. U mnie najczęściej makaron orzo, ale równie dobrze smakuje z makaronem fusilli czy penne. W lżejszej wersji dodajcie do sałatki dressing na bazie oliwy, miodu, soku z cytryny i przypraw. Do mnie bardziej przemawia wersja z majonezem lub majonezem połączonym z gęstym jogurtem naturalnym.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1468
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1468
Składniki
Makaron gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy i hartujemy w zimnej wodzie.
Paprykę myjemy, pozbywamy się gniazda nasiennego, kroimy w drobną kostkę.
Szynkę kroimy w plastry, następnie w kostkę.
Ogórki kroimy na plasterki o grubości około 3-4 mm.
Ser żółty kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Kukurydzę odsączamy z zalewy.
Majonez łączymy z jogurtem naturalnym, odprawiamy obficie solą i pieprzem.
Makaron wraz z szynką i warzywami przesypujemy do miski, dodajemy sos. Składniki mieszamy. Sałatkę makaronową z szynką podajemy tuż po przyrządzeniu.