Sałatka bardzo treściwa. Można ją podać na kolację lub zabrać do pracy. Jeśli lubimy tuńczyka, ta sałatka spełni nasze oczekiwania na pewno. To jedna z najlepszych w naszym zbiorze sałatek!
Sałatka makaronowa z tuńczykiem
Składniki
- 150 g makaronu kolanka ugotowanego al dente
- 180 g tuńczyka w oleju- 1 puszka
- 1 mała puszka groszku
- 1/2 ogórka wężowego
- 1 cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 1 jabłko
sos
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka śmietany gęstej 18%
- 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Składniki
- 150 g makaronu kolanka ugotowanego al dente
- 180 g tuńczyka w oleju- 1 puszka
- 1 mała puszka groszku
- 1/2 ogórka wężowego
- 1 cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 1 jabłko
sos
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka śmietany gęstej 18%
- 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku

Etapy przygotowania
Tuńczyka wykładamy z puszki razem z olejem do dużej miski. Rozdrabniamy go widelcem. Jabłko obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Groszek dobrze osączamy z płynu. Obraną paprykę, ogórka i cebulę kroimy w drobną kostkę.

Wszystkie składniki sałatki przekładamy do tuńczyka, mieszamy. Dodajemy majonez, musztardę, ocet winny lub sok z cytryny. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Łączymy całość i na koniec mieszamy z makaronem. Posypujemy sałatkę natką. Sałatka makaronowa z tuńczykiem gotowa!

Przepis w Waszym wykonaniu (12)


Komentarze do przepisu (10)



Składniki
- 150 g makaronu kolanka ugotowanego al dente
- 180 g tuńczyka w oleju- 1 puszka
- 1 mała puszka groszku
- 1/2 ogórka wężowego
- 1 cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 1 jabłko
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka śmietany gęstej 18%
- 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Tuńczyka wykładamy z puszki razem z olejem do dużej miski. Rozdrabniamy go widelcem. Jabłko obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Groszek dobrze osączamy z płynu. Obraną paprykę, ogórka i cebulę kroimy w drobną kostkę.
Wszystkie składniki sałatki przekładamy do tuńczyka, mieszamy. Dodajemy majonez, musztardę, ocet winny lub sok z cytryny. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Łączymy całość i na koniec mieszamy z makaronem. Posypujemy sałatkę natką. Sałatka makaronowa z tuńczykiem gotowa!
A to zaskoczenie. Warto wypróbować.
Oryginalny pomysł, zaciekawił mnie :)
Ciekawy przepis :)
Po raz pierwszy słyszę o takiej zupie. Super przepis ,zabieram.;)
Wyjątkowa :)