Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co zrobić, gdy masz ochotę coś przekąsić, a wszystkie sklepy są zamknięte? Bez paniki! Zdradzamy ci przepis na sałatkę na niedzielę, której większość składników znajdziesz w swojej lodówce. Ta sałatka daje wiele możliwości alternatywnych – możesz użyć mięsa z kurczaka, na którym gotował się rosół lub wędliny drobiowej. Grzanki przygotuj samodzielnie z podsychającego chleba. Sałatka to także dobra propozycja na szybką przekąskę dla niezapowiedzianych gości.
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 137
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 73
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 751
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 368
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 137
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 73
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 751
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 368
Składniki
Chleb pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść masło, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wrzuć pokrojone pieczywo. Przesmażaj grzanki potrząsając patelnią, by były rumiane z każdej strony. Następnie zdejmij na talerz do ostygnięcia. Mięso z kurczaka pokrój w kostkę lub porwij widelcem na wiórki. Żółty ser pokrój w równą kostkę, podobnie zrób z pozbawionymi skórki pomidorami. Umyj sałatę i porwij liście na mniejsze kawałki. Umieść wszystkie składniki w misce.
W miseczce rozmieszaj majonez z jogurtem, dopraw solą i czarnym pieprzem. Najlepiej energicznie mieszać widelcem, by osiągnąć emulsyjną konsystencję sosu. Polej dressingiem sałatkę i dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na 20 minut, aby smaki się lepiej połączyły albo podawaj od razu. Sałatka niedzielna jest najlepsza pierwszego dnia po przygotowaniu.