Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta i mało pracochłonna sałatka ogórkowa na zimę /o ile do zimy jeszcze kilka słoiczków się uchowa:) /. Przygotowuję ją zarówno w większych słoikach /ok. 300 ml - porcja obiadowa/ jak i w małych /np. po koncentracie pomidorowym czy keczupie - idealna porcja do kanapek w pracy/.
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5371
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 232
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 851
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 954
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 162
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5371
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 232
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 851
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 954
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 162
Składniki
Ogórki myjemy i /bez obierania/ kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Do ogórków i cebuli dodajemy natkę, koperek i lubczyk, sól, pieprz, cukier, ocet i olej. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 1,5-2 godziny. W tym czasie warzywa kilkakrotnie mieszamy. Następnie sałatkę wraz z sokami, które puściły warzywa przekładamy do słoików lekko ugniatając. Słoiki zakręcamy, pasteryzujemy 10 min i odstawiamy do góry dnem do wystudzenia.