Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka pieczarkowa

Sałatka pieczarkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 328 Ocena: 3748

Dodano:

Odsłon: 10934

Pyszna sałatka pieczarkowa – z surowych pieczarek – dość często gości na naszym świątecznym stole. Idealna na Boże Narodzenie, Sylwestra, w karnawale i na Wielkanoc. A także na pomniejsze imprezy oraz zupełnie bez okazji. Lubimy ją bardzo i już dawno miałam o niej napisać, ale jakoś się nie składało. Nie bój się, że sałatka z użyciem surowych pieczarek może Ci zaszkodzić. Nie, nie zaszkodzi! Surowe pieczarki są o wiele łatwiej strawne, niż wszelkie potrawy na bazie pieczarek smażonych.

Składniki

  • 200 g ładnych, białych pieczarek
  • 2 jabłka
  • 1 cytryna obrana ze skórki
  • sok z cytryny lub ocet winny/jabłkowy do skropienia składników
  • puszka zielonego groszku
  • 3 łyżki majonezu (jak najbardziej może to być majonez wegański)
  • cukier, pieprz i sól do smaku
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • posiekana natka pietruszki
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Sałatka pieczarkowa

Przygotowanie

  1. Pieczarki opłucz i pokrój w cienkie plasterki. Oprósz je solą i skrop cytryną (lub zamiennie – dowolnym domowym octem), by za bardzo nie ściemniały. Zostaw w misce na 2-3 godziny. Po upływie tego czasu odcedź grzyby na sicie.

  2. Obraną cytrynę pokrój w plasterki, a następnie w niedużą kostkę, usuwając pestki.

  3. Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne, pokrój w kosteczkę i również skrop sokiem cytrynowym, by nie ciemniały.

  4. Groszek odcedź na sicie i zmieszaj go w misce z pieczarkami, cytryną, natką oraz jabłkami. Dodaj majonez i przyprawy (cukier, pieprz, sól, ewentualnie sok z cytryny) do smaku.

  5. Wymieszaj dokładnie i wyłóż na półmisek. Posyp sałatkę siekanymi orzechami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń