Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka piwna Magdy Gessler to danie inspirowane bardzo popularną sałatką szwabską – tradycyjnym, niemieckim daniem z ziemniakami i wędliną. W tym przepisie wykorzystano zamiast szynki polską kiełbasę. Całość ma bardzo mocny, wyrazisty smak kwaśno-ostry, dlatego świetnie pasuje jako zakąska na większości imprez z alkoholem. Sałatkę piwną przygotowuje się bardzo szybko i prosto. Doskonale smakuje tuż po przygotowaniu, jak i następnego dnia. Jest bardzo pożywna, dlatego sprawdzi się nie tylko jako przekąska, ale także przystawka czy kolacja. Fot. Artur Zawadzki/Reporter / 123RF/Picsel
Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym...
Odsłon: 171
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 126
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 65
Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym...
Odsłon: 171
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 126
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 65
Składniki
Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Po ostygnięciu obierz je i pokrój w większą kostkę. Ogórki pokrój w półplasterki, a kiełbasę w paseczki. Cebulę obierz i pokrój w bardzo cienkie piórka, a natkę pietruszki drobno posiekaj. Wymieszaj wodę z solą i przelej ją do dużej miski sałatkowej. Dodaj ocet, oliwę, musztardę i cukier. Dobrze wymieszaj.
Do miski z płynem przenieś cebulę i natkę pietruszki. Pozostaw na 15 minut. Dodaj ziemniaki, ogórki i kiełbasę. Wszystko dobrze wymieszaj i dopraw do smaku pieprzem. Sałatkę piwną Magdy Gessler podawaj po schłodzeniu w lodówce, z dodatkiem chleba lub jako samodzielne danie.