Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka piwowara to sycąca przekąska, którą można podać na zakrapianej imprezie lub podczas rodzinnych uroczystości. Jej podstawowymi składnikami są śledzie, ogórki konserwowe, pieczarki marynowane oraz papryka w zalewie. Świetnie sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym kiedy mamy ograniczony dostęp do świeżych warzyw.
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 239
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 239
Składniki
Płaty śledziowe przełóż do miski z wodą i mocz przez około 4 godziny (jeśli chcesz przyspieszyć proces, możesz namoczyć śledzie w mleku przez około 2 godziny).
Wymoczone śledzie osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na cienkie paseczki lub w kostkę.
Ogórki i paprykę wyciągnij z zalewy i pokrój w kostkę. Pieczarki wyjmij ze słoiczka i pokrój na połówki lub ćwiartki.
Cebulę poszatkuj w drobną kosteczkę. Posiekaj szczypiorek.
Wszystkie składniki przełóż do miski. Dopraw solą i pieprzem.
W osobnym naczyniu połącz składniki sosu: majonez ze śmietaną i chrzanem. Wymieszany sos dodaj do sałatki.
Gotową sałatkę piwowara przykryj folią spożywczą i odstaw na około 2 godziny do lodówki, żeby smaki się przegryzły.