Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na pierwszy rzut oka ta sałatka pomidorowa może się wydawać banalna. Jednak czy jesteś w stanie oprzeć się świeżym, soczystym pomidorom zerwanym prosto z krzaka, dopełnionym lekko pikantnym smakiem czerwonej cebulki? Kluczowym składnikiem sałatki jest sól, dzięki której otrzymasz mnóstwo apetycznego soku. To właśnie ten aromatyczny sok sprawia, że chcesz zjeść sałatkę jak najszybciej, aby wypić orzeźwiający płyn do ostatniej kropli.
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 195
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 195
Składniki
Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Włóż do miski, zasyp ½ łyżeczki soli, dobrze wymieszaj i odstaw na 10-15 minut. W tym czasie umyj pomidory i wytnij z nich zielone, twarde części. Pokrój je w ósemki. Dołóż pomidory do cebuli i dokładnie wymieszaj. Odstaw na kolejne 15 minut, przemieszaj ponownie i podawaj.
Tak wygląda ta sałatka w podstawowej wersji. Jeśli jednak chcesz dodać letnim warzywom więcej smaku, dopraw przekąskę mieszanką czarnego i ziołowego pieprzu, a także łyżką oliwy i odrobiną octu balsamicznego. Mocniejszy smak cebuli podkręci przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Orzeźwiającego akcentu sałatce doda świeży, drobno posiekany koperek lub listki bazylii.
Sałatkę pomidorową podawaj do jajecznicy, dań z grilla lub klasycznych dań obiadowych. Tak naprawdę będzie pasowała nawet do pajdy świeżego chleba z masłem.