Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka pomidorowa z mozzarellą i warzywami

Sałatka pomidorowa z mozzarellą i warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 612 Ocena: 5021

Dodano:

Odsłon: 228

Klasyczne połączenie pomidora z mozzarellą oraz dodatkami: papryką, rzodkiewką i cebulą oraz sosem na bazie oleju i soku z cytryny. Pyszna przekąska lub dodatek do dania głównego:)

Składniki

  • mozzarella 12 dag
  • pomidory duże 2 szt
  • papryka czerwona średnia 1 szt
  • rzodkiewka 1 pęczek
  • cebula mała 1 szt
  • sos:
  • olej 2 łyżki
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • bazylia suszona do smaku
  • cukier do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sałatka pomidorowa z mozzarellą i warzywami

Przygotowanie

  1. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Rzodkiewkę dokładnie szorujemy i kroimy w plasterki lub pół plasterki. Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Mozzarellę odsączamy z zalewy i również kroimy. Wszystkie składniki przekładamy do salaterki.
    Sok z cytryny, olej, bazylię, sól, pieprz i cukier dokładnie mieszamy - najlepiej składniki przełożyć do małego /malutkiego:)/ słoiczka po koncentracie pomidorowym, zakręcić i kilkakrotnie potrząsać.
    Sos dodajemy do pozostałych składników i mieszamy.
    Sałatkę podałam z chrupiącą kromką pieczywa z ziarnami zrumienioną na oleju.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń