Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna o wyrazistym smaku pora, złagodzona przez ser żółty i zielony groszek. Polecam :-)
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1864
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8415
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 791
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1254210
Polecam.
Odsłon: 1518
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1864
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8415
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 791
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1254210
Polecam.
Odsłon: 1518
Składniki
Pora oczyszczamy i kroimy w pół paseczki. Zalewamy wrzątkiem na 3 minutki, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i ponownie odcedzamy.
Wystudzony por przekładamy do miski, a do niego dodajemy jajka pokrojone w grubą kostkę, żółty ser starty na tarce o grubych oczkach, majonez, sól i pieprz.
Wszystko dokładnie mieszamy, przekładamy do szklanej miski, a na wierzch wysypujemy warstwę odcedzonego groszku konserwowego (lub tak jak u mnie ugotowanego, odcedzonego, przestudzonego, mrożonego zielonego groszku). Sałatkę porową schładzamy w lodówce przez około 2 godziny. Można ją przykryć folią spożywczą, aby uniknąć brzydkiego zapachu w lodówce. Smacznego !!!