Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla wielu osób pierwszym skojarzeniem z sałatką z ogórków jest mizeria. Jedni ją uwielbiają i nie wyobrażają sobie bez niej niedzielnego obiadu. Dla innych ogórki w słodkawej śmietanie to koszmar z dzieciństwa. Tych pierwszych z pewnością nie trzeba przekonywać do spróbowania jakiejkolwiek wariacji na temat mizerii. Dla sceptyków zaś pełna witamin sałatka primadonna może okazać się prawdziwym odkryciem. Ogórki w sosie śmietanowym z dodatkiem jajka i wyrazistego, słonego sera (możesz zastąpić ser typu feta innym, który lubisz) nabierają wyjątkowego charakteru. Tę sałatkę warto jeść nie tylko do obiadu. Można podać ją z kawałkiem pieczywa jako samodzielne danie. Świetnie sprawdzi się na imprezach!
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 729
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22755
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15130
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4849
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45414
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 729
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22755
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15130
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4849
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45414
Składniki
Umyj ogórek. Nie obieraj go ze skorki. Pokrój na cienkie plasterki i oprósz solą. Odłóż na kilkanaście minut. Następnie oczyść ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody i soli.
Ugotuj jajka na twardo (około 8 minut od momentu zagotowania się wody). Ostudź w zimniej wodzie i obierz. Białka pokrój w kosteczkę, żółtka – rozkrusz.
Pokrój cebulę w kosteczkę. Rozkrusz na kawałki ser. Posiekaj drobno szczypiorek i koperek.
Wymieszaj w misce wszystkie składniki sałatki. W osobnym naczyniu połącz śmietanę, majonez, musztardę, miód i sok z cytryny. Dodaj sos do sałatki i dopraw ją do smaku solą i pieprzem.