Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka ryneczkowa jest nieco inna. Najlepiej smakuje na ciepło. Dodatek prażonych rzodkiewek nadaje jej przyjemnej chrupkości oraz bardzo ciekawego smaku. To danie stanowi świetny dodatek do grilla, ale z powodzeniem będzie też pożywną kolacją.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5728
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 115
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 127
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 658
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5728
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 115
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 127
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 658
Składniki
Ziemniaki dobrze wyszoruj i włóż do garnka z osoloną wodą. Ugotuj je do miękkości, a następnie odcedź i ostudź. Pokrój je w plasterki i przełóż do miski sałatkowej.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 st. Celsjusza. Rzodkiewki zamocz w oliwie z oliwek i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je przez 15-20 minut, od czasu do czasu obracając. Wyjmij i pokrój je na plasterki. Przełóż do miski z ziemniakami.
Ogórki kiszone pokrój w cienkie plasterki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Dodaj je do pozostałych składników.
Przygotuj dressing. Masło rozpuść na patelni. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i tymianek. Smaż przez chwilę, a następnie ściągnij całość z ognia. Dodaj sok z cytryny i musztardę. Dobrze wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Przygotowanym sosem zalej sałatkę. Sałatkę ryneczkową podawaj na ciepło, po udekorowaniu świeżymi ziołami.