Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tę sałatkę ryżową możesz śmiało zabrać jako lunch do pracy lub podać na rodzinną kolację, czy imprezę. Jest szybka w przygotowaniu i niedroga. Dodatek pora nadaje jej lekko pikantnego smaku. Jeśli nie przepadasz za ostrymi potrawami, przelej pora wrzącą wodą, osusz i dopiero wówczas dodaj do sałatki.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1540
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 114
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18361
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 583
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 1020
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1540
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 114
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18361
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 583
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 1020
Składniki
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Paprykę umyj, pozbądź się gniazda nasiennego i pokrój w kostkę. Pora przekrój wzdłuż i posiekaj w półplastry.
Szynkę posiekaj w niewielką kostkę.
Do miski przełóż ugotowany i przestudzony ryż, pokrojoną paprykę, pora i szynkę. Dodaj groszek konserwowy i całość dokładnie wymieszaj.
Przygotuj sos. Do małego słoiczka wlej oliwę i sok z cytryny. Wsyp zioła prowansalskie, sól oraz pieprz. Zakręć pokrywkę i energicznie wstrząśnij kilka razy słoikiem.
Gotową sałatkę polej sosem tuż przed podaniem.