Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na sycącą i pełną smaku sałatkę ze śledziem, ziemniakami i koperkiem. Świetnie odnajdzie się i na świątecznym stole, i jako przygotowywana zawczasu kolacja. Jej dodatkową zaletą jest to, że sprawdzą się w niej zarówno prawdziwe matjasy, jak i najzwyklejsze filety z oleju. Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy damy czas na zapoznanie się wszystkim smakom!
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 1188
Pyszne ciasto bez pieczenia, na petitkach, z kremowym, budyniowym nadzieniem...
Odsłon: 430
Święta Bożego Narodzenia muszą pachnieć piernikiem. Jeśli nie chcesz piec cał...
Odsłon: 1384
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 1188
Pyszne ciasto bez pieczenia, na petitkach, z kremowym, budyniowym nadzieniem...
Odsłon: 430
Święta Bożego Narodzenia muszą pachnieć piernikiem. Jeśli nie chcesz piec cał...
Odsłon: 1384
Składniki
Obierz ziemniaki, pokrój je w kawałki wielkości kęsa i ugotuj w osolonej wodzie.
Gdy ziemniaki się gotują, przygotuj sos. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zalej octem. Odstaw na około 15 minut, by lekko się zamarynowała. Po tym czasie odcedź cebulę; do octu dodaj oliwę z oliwek, musztardę, miód i majonez. Dopraw do smaku i wymieszaj na gładki sos. Dopraw pieprzem.
Miękkie ziemniaki odcedź i zalej sosem, gdy są jeszcze gorące. Wymieszaj delikatnie i odstaw, by ziemniaki wchłonęły sos.
Jajka ugotuj na twardo. Obierz je ze skorupek i odstaw do wystudzenia. Pokrój je w kostkę.
Jabłka obierz i pokrój w około półcentymetrową kostkę. Ogórki i śledzie pokrój w kostkę. Posiekaj drobno koperek.
Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i dopraw do smaku wedle uznania. Ostrożnie z solą – słoność ryby może być wystarczająca.
Odstaw na godzinę do lodówki, do połączenia się smaków.
Smacznego!