Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka śledziowa Izuni

Sałatka śledziowa Izuni

Autor:

Przepisów i artykułów: 732 Ocena: 48637

Dodano:

Odsłon: 18540

Przepis, zestawienie składników, to tym razem nie mój pomysł,ale mojej siostry. Jak to mówią: wszystko pozostaje w rodzinie :)). Co do sałatki, to mówię Wam, pyszności. Musicie uwierzyć na słowo i koniecznie zrobić. Polecam.

Składniki

  • śledzie solone 1 kg
  • jajka 6 szt
  • ogórek kiszony 4 szt
  • cebula 3 szt (duże)
  • ser żółty 10 dkg
  • sos majonezowo- jogurtowy: majonez 300g, jogurt naturalny 4 łyżki
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Śledzie zalać letnią wodą, moczyć 24 godziny. Wymoczone śledzie pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w piórka, sparzyć wrzątkiem, wystudzić. Ogórki pokroić w słupki lub kostkę. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ser żółty również zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Majonez wymieszać z jogurtem i ot, całe przygotowanie sosu. Prawda, że szaleństwo? :))
    W dużej szklanej misie ułożyć połowę śledzi, następnie połowę cebuli. Warstwę cebuli należy zalać częścią przygotowanego sosu.
    Następnie układamy pokrojone ogórki kiszone, przykrywamy je warstwą startych jajek (dajemy całość). Teraz czas na kolejną warstwę śledzi, które zasypujemy oczywiście sparzoną cebulą i zalewamy sosem majonezowo- jogurtowym. Całość zasypujemy startym serem.
    Tak przygotowaną sałatkę wkładamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin.

  2. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń