Przepis, zestawienie składników, to tym razem nie mój pomysł,ale mojej siostry. Jak to mówią: wszystko pozostaje w rodzinie :)). Co do sałatki, to mówię Wam, pyszności. Musicie uwierzyć na słowo i koniecznie zrobić. Polecam.
Sałatka śledziowa Izuni
Składniki
- śledzie solone 1 kg
- jajka 6 szt
- ogórek kiszony 4 szt
- cebula 3 szt (duże)
- ser żółty 10 dkg
- sos majonezowo- jogurtowy: majonez 300g, jogurt naturalny 4 łyżki
Składniki
- śledzie solone 1 kg
- jajka 6 szt
- ogórek kiszony 4 szt
- cebula 3 szt (duże)
- ser żółty 10 dkg
- sos majonezowo- jogurtowy: majonez 300g, jogurt naturalny 4 łyżki

Etapy przygotowania
Śledzie zalać letnią wodą, moczyć 24 godziny. Wymoczone śledzie pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w piórka, sparzyć wrzątkiem, wystudzić. Ogórki pokroić w słupki lub kostkę. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ser żółty również zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Majonez wymieszać z jogurtem i ot, całe przygotowanie sosu. Prawda, że szaleństwo? :)) W dużej szklanej misie ułożyć połowę śledzi, następnie połowę cebuli. Warstwę cebuli należy zalać częścią przygotowanego sosu. Następnie układamy pokrojone ogórki kiszone, przykrywamy je warstwą startych jajek (dajemy całość). Teraz czas na kolejną warstwę śledzi, które zasypujemy oczywiście sparzoną cebulą i zalewamy sosem majonezowo- jogurtowym. Całość zasypujemy startym serem. Tak przygotowaną sałatkę wkładamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin.

Smacznego.
Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 198

Inspirację na ten przepyszny filet z kaczki, zaczerpnąłem ze strony House of...
Odsłon: 87

Przepis dnia
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 837
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3726
Ostatnio komentowane przepisy

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 198

Inspirację na ten przepyszny filet z kaczki, zaczerpnąłem ze strony House of...
Odsłon: 87

Przepis dnia
Kuchnia szwedzka jest w Polsce stosunkowo mało znana, ale każdy, kto kiedykol...
Odsłon: 837
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3726



Składniki
- śledzie solone 1 kg
- jajka 6 szt
- ogórek kiszony 4 szt
- cebula 3 szt (duże)
- ser żółty 10 dkg
- sos majonezowo- jogurtowy: majonez 300g, jogurt naturalny 4 łyżki
Śledzie zalać letnią wodą, moczyć 24 godziny. Wymoczone śledzie pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w piórka, sparzyć wrzątkiem, wystudzić. Ogórki pokroić w słupki lub kostkę. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ser żółty również zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Majonez wymieszać z jogurtem i ot, całe przygotowanie sosu. Prawda, że szaleństwo? :)) W dużej szklanej misie ułożyć połowę śledzi, następnie połowę cebuli. Warstwę cebuli należy zalać częścią przygotowanego sosu. Następnie układamy pokrojone ogórki kiszone, przykrywamy je warstwą startych jajek (dajemy całość). Teraz czas na kolejną warstwę śledzi, które zasypujemy oczywiście sparzoną cebulą i zalewamy sosem majonezowo- jogurtowym. Całość zasypujemy startym serem. Tak przygotowaną sałatkę wkładamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin.
Smacznego.
Ależ mi smaka Beatko narobiłaś :P
Pyszna ta Wasza sałatka,pozdrawiam:)