Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka śledziowa z burakami, nazywana także śledziem pod pierzynką lub szubą, to danie kuchni rosyjskiej, które zyskało popularność w okresie istnienia Związku Radzieckiego. Jego historia jest niezwykle ciekawa, bo ma podłoże… polityczne. To jednak kwestia drugorzędna dla polskich wielbicieli śledzia, którym – ze zrozumiałych względów – rosyjska sałatka warstwowa jest doskonale znana. Ostatnimi laty odeszła nieco w zapomnienie. Niesłusznie, bo jest wyśmienita!
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 367
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11154
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3899
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1348
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 367
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11154
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3899
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1348
Składniki
Ugotuj warzywa korzeniowe (ziemniaki, marchewkę i – w osobnym garnku – buraki) w mundurkach osolonej wodzie. Odstaw do przestudzenia i obierz.
Ugotuj jajka na twardo (8 minut od chwili zagotowania się wody). Od razu obierz i odłóż do wystudzenia.
Połącz majonez z jogurtem i musztardą. Dopraw sos do smaku solą i pieprzem.
Wymocz filety śledziowe w wodzie, co pewien czas zmieniając ją na świeżą. Osusz i pokrój na niewielkie kawałki. Ułóż na dnie szklanego naczynia.
Pokrój drobno cebulę i rozłóż równomiernie na śledziach. Rozsmaruj na wierzchu cienką warstwę sosu.
Pokrój w drobną kosteczkę ziemniaki i marchewkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ułóż warstwami w naczyniu. Rozsmaruj kolejną porcję sosu.
Posiekaj jajka i rozsyp równomiernie na warstwie warzyw.
Zetrzyj buraki na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z resztą sosu. Rozłóż równomiernie na warstwie jajek. Udekoruj gałązkami zieleniny.