Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka śledziowa z burakami, nazywana także śledziem pod pierzynką lub szubą, to danie kuchni rosyjskiej, które zyskało popularność w okresie istnienia Związku Radzieckiego. Jego historia jest niezwykle ciekawa, bo ma podłoże… polityczne. To jednak kwestia drugorzędna dla polskich wielbicieli śledzia, którym – ze zrozumiałych względów – rosyjska sałatka warstwowa jest doskonale znana. Ostatnimi laty odeszła nieco w zapomnienie. Niesłusznie, bo jest wyśmienita!
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 39
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 343
Rzodkiewki najczęściej zajadamy chrupiące jako dodatek do kanapek lub sałatek...
Odsłon: 68
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 133
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 180
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 39
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 343
Rzodkiewki najczęściej zajadamy chrupiące jako dodatek do kanapek lub sałatek...
Odsłon: 68
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 133
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 180
Składniki
Ugotuj warzywa korzeniowe (ziemniaki, marchewkę i – w osobnym garnku – buraki) w mundurkach osolonej wodzie. Odstaw do przestudzenia i obierz.
Ugotuj jajka na twardo (8 minut od chwili zagotowania się wody). Od razu obierz i odłóż do wystudzenia.
Połącz majonez z jogurtem i musztardą. Dopraw sos do smaku solą i pieprzem.
Wymocz filety śledziowe w wodzie, co pewien czas zmieniając ją na świeżą. Osusz i pokrój na niewielkie kawałki. Ułóż na dnie szklanego naczynia.
Pokrój drobno cebulę i rozłóż równomiernie na śledziach. Rozsmaruj na wierzchu cienką warstwę sosu.
Pokrój w drobną kosteczkę ziemniaki i marchewkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ułóż warstwami w naczyniu. Rozsmaruj kolejną porcję sosu.
Posiekaj jajka i rozsyp równomiernie na warstwie warzyw.
Zetrzyj buraki na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z resztą sosu. Rozłóż równomiernie na warstwie jajek. Udekoruj gałązkami zieleniny.