Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na smaczną i prostą przygotowaniu sałatkę śledziową z jajkiem, rzodkiewką i ogórkiem kiszonym. Możemy serwować ją na śniadanie, kolację lub jako pożywną przekąskę w ciągu dnia. Sałatka pysznie smakuje z dodatkiem świeżego pieczywa.
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1146
O szakszuce nie pisałam jeszcze na blogu, ale z prawie ostatnich pomidorów pr...
Odsłon: 169
W jesienne wieczory do herbatki marzy się ciepła domowa szarlotka, ta jest id...
Odsłon: 227
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1146
O szakszuce nie pisałam jeszcze na blogu, ale z prawie ostatnich pomidorów pr...
Odsłon: 169
W jesienne wieczory do herbatki marzy się ciepła domowa szarlotka, ta jest id...
Odsłon: 227
Składniki
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy na mniejsze kawałki. Filety śledziowe odsączamy z zalewy i również kroimy na kawałki. Ogórek* oraz rzodkiewki kroimy w kostkę. * Do przygotowania sałatki użyłam ogórków kiszonych z miodem, które są dość słodkie. Jeśli użyjemy zwykłych ogórków, to dodajmy dla smaku połowę twardego jabłka.
KROK 2. Do pokrojonych składników dodajemy lekki majonez, doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i dokładnie mieszamy. Wierzch sałatki posypujemy pokrojonym szczypiorkiem, koperkiem oraz rzodkiewką.
Sałatka śledziowa jest niezastąpiona podczas spotkań w gronie przyjaciół i rodziny. Jeśli chcemy przygotować większą miseczkę, to odpowiednio powiększmy proporcje. Jeśli lubimy bardziej słodkie sałatki, to użyjmy ogórków konserwowych.