Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka słoneczna nosi swoją nazwę z wielu powodów. Jednym z nich jest na pewno jej żółty kolor, który nadaje curry – przyprawa, która nadaje także nuty orientalności. Posiekane żółtka same także są małymi słoneczkami, które nadają kremowości całemu daniu. By jednak nie było nudno, lekkiej kwaskowatości i ciekawego wyglądu dodaje seler konserwowy. Sałatka jest nie tylko piękna i smaczna, ale też bardzo treściwa dzięki kawałkom szynki. Świetnie sprawdzi się na świątecznych stołach podczas Wielkanocy i zaskoczy wszystkich twoich biesiadników.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7083
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7083
Składniki
Jajka ugotuj na twardo. Ostudź je i obierz, a następnie pokrój w średniej wielkości kostkę lub słupki.
Szynkę pokrój w drobną kostkę, a paprykę w słupki.
Selera odsącz z zalewy i osusz, a cebulkę bardzo drobno posiekaj.
Wszystkie przygotowane wcześniej składniki przenieś do miski sałatkowej i wstępnie wymieszaj.
Przygotuj dressing.
Wszystkie składniki wymieszaj w osobnej miseczce na jednolity sos. Zalej nim wszystkie składniki w misce i dobrze wymieszaj, by sos oblepił całość.
Sałatkę słoneczną wstaw do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, by smaki się połączyły. Podawaj na zimno, po udekorowaniu natką pietruszki.