Kto powiedział, że płatki mogą być tylko z mlekiem? ;D Oto całkowicie inny sposób na ich wykorzystanie. Pyszna i sycąca sałatka śniadaniowa z makrelą i płatkami kukurydzianymi to świetne rozwiązanie zarówno na pierwsze śniadanie, jaki i na lunchboxa do pracy.
Sałatka śniadaniowa z makrelą i płatkami kukurydzianymi
Składniki
- dwie duże garści mixu sałat (u mnie rukola, endywia dwa kolory, botwinka i szpinak baby)
- pół ogórka szklarniowego
- 4-5 rzodkiewek
- 3 jajka na twardo
- około 100 g wędzonej makreli
- 2-3 garści płatków kukurydzianych
- świeżo mielony pieprz
- Sos:
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka miodu
- Sól
Składniki
- dwie duże garści mixu sałat (u mnie rukola, endywia dwa kolory, botwinka i szpinak baby)
- pół ogórka szklarniowego
- 4-5 rzodkiewek
- 3 jajka na twardo
- około 100 g wędzonej makreli
- 2-3 garści płatków kukurydzianych
- świeżo mielony pieprz
- Sos:
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka miodu
- Sól

Etapy przygotowania
Warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Na talerzu układamy sałaty. Ogórka kroimy w półksiężyce, a rzodkiewkę w plasterki. Układamy je na sałatach. Dodajemy jajka pokrojone na ćwiartki. Makrele dzielimy na mniejsze kawałki i układamy na sałatce.
W kubeczku mieszamy dokładnie wszystkie składniki na sos. Polewamy nim sałatkę. Na koniec całość oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Sałatkę tuż przed podaniem obsypujemy płatkami kukurydzianymi. Smacznego ;)

Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Racuszki z gruszką polane płynną czekoladą. To propozycja na śniadanie lub de...
Odsłon: 40

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 266

Smaczne kotlety z kalafiora z dodatkiem ugotowanych warzyw. Często przygotowu...
Odsłon: 494

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 275
Ostatnio komentowane przepisy

Racuszki z gruszką polane płynną czekoladą. To propozycja na śniadanie lub de...
Odsłon: 40

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 266

Smaczne kotlety z kalafiora z dodatkiem ugotowanych warzyw. Często przygotowu...
Odsłon: 494

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 275



Składniki
- dwie duże garści mixu sałat (u mnie rukola, endywia dwa kolory, botwinka i szpinak baby)
- pół ogórka szklarniowego
- 4-5 rzodkiewek
- 3 jajka na twardo
- około 100 g wędzonej makreli
- 2-3 garści płatków kukurydzianych
- świeżo mielony pieprz
- Sos:
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka miodu
- Sól
Warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Na talerzu układamy sałaty. Ogórka kroimy w półksiężyce, a rzodkiewkę w plasterki. Układamy je na sałatach. Dodajemy jajka pokrojone na ćwiartki. Makrele dzielimy na mniejsze kawałki i układamy na sałatce.
W kubeczku mieszamy dokładnie wszystkie składniki na sos. Polewamy nim sałatkę. Na koniec całość oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Sałatkę tuż przed podaniem obsypujemy płatkami kukurydzianymi. Smacznego ;)
Same rybki dziś w przepisach widzę ;) Świetne połączenie składników, pycha i nic więcej nie powiem xD