Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta sałatka z kurczakiem, kapustą pekińską i kukurydzą to idealny przepis na sylwestrową kolację lub przekąskę. Jest prosta w przygotowaniu, a jednocześnie pełna smaku i wartości odżywczych. Można ją podać zarówno na imprezę sylwestrową, jak i na inne specjalne okazje. Sylwester to czas, kiedy chcemy cieszyć się smacznymi i szybki w przygotowaniu daniami. Sałatka z kurczakiem, kapustą pekińską i kukurydzą jest idealnym rozwiązaniem, ponieważ łączy w sobie świeżość warzyw z wyrazistym smakiem przyprawionego kurczaka. Dodatkowo, przygotowanie tej sałatki nie zajmuje wiele czasu, co pozwala skupić się na innych aspektach sylwestrowej imprezy.
deska do krojenia, miska, nóż
Składniki
W misce umieszczany majonez dodajemy keczup i wszystko doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem, dokładnie mieszamy.
Oczyszczonego i umytego kurczaka kroimy w paski, przekładamy do miski i łączymy z przyprawą do kurczaka dokładnie mieszając a następnie odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie pokrojone mięso podsmażamy na patelni z rozgrzanym tłuszczem około 5-7 minut, do momentu aż uzyska złoty kolor, od czasu do czasu mieszamy, zdejmujemy z ognia i studzimy.
Kapustę pekińską drobno siekamy. Cebulę kroimy w piórka. W dużej misce umieszczamy usmażonego kurczaka, dodajemy posiekaną kapustę pekińską, pokrojoną cebulę oraz odsączoną z zalewy kukurydzę. Do sałatki wlewamy wcześniej przygotowany sos i wszystko razem łączymy. Tak przygotowaną sałatkę wstawiamy do lodówki na pół godziny aby wszystkie smaki się przegryzły.