Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka szuba to obowiązkowy element menu na rosyjskim, noworocznym stole i lubiany, tradycyjny element tej kuchni. Ciekawostką jest, że wielu szefów kuchni wybiera tę sałatkę jako popisowe danie, reprezentując Rosję na międzynarodowych mistrzostwach. Sekretem sukcesu sałatki jest usmażenie cebuli na oleju, w którym marynowały się śledzie. Dzięki temu możesz też użyć mniej majonezu, dodając go jedynie do dekoracji. Smak sałatki i tak będzie bogaty.
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1282
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 115
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 46
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1282
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 115
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 46
Składniki
Odsącz śledzie z oleju i pokrój je w drobną kostkę. Następnie ułóż na dnie naczynia, w którym będziesz układać sałatkę (ok. 20 × 25 cm). Na 1-2 łyżkach oleju ze śledzi podsmaż obraną i drobno posiekaną cebulkę, a następnie wyłóż na śledziach. Kolejną warstwą będą ugotowane ziemniaki, które rozłóż równomiernie, po czym posmaruj wierzch odrobiną majonezu.
Ugotuj marchewki, ziemniaki i buraki w mundurkach, następnie wystudź, obierz i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce jarzynowej. Z jajkami zrób podobnie, ugotuj, obierz i także pokrój lub zetrzyj. Ułóż wszystkie składniki w oddzielnych miseczkach.
Przejdź do dekoracji sałatki. Układaj naprzemiennie porcje buraczków, jajek i marchewek tak, aby tworzyły kolorowe pasy. Granice między składnikami polej majonezem i schłodź sałatkę w lodówce.