Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka szuba to obowiązkowy element menu na rosyjskim, noworocznym stole i lubiany, tradycyjny element tej kuchni. Ciekawostką jest, że wielu szefów kuchni wybiera tę sałatkę jako popisowe danie, reprezentując Rosję na międzynarodowych mistrzostwach. Sekretem sukcesu sałatki jest usmażenie cebuli na oleju, w którym marynowały się śledzie. Dzięki temu możesz też użyć mniej majonezu, dodając go jedynie do dekoracji. Smak sałatki i tak będzie bogaty.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 386
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 53
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 399
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 386
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 53
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 399
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Składniki
Odsącz śledzie z oleju i pokrój je w drobną kostkę. Następnie ułóż na dnie naczynia, w którym będziesz układać sałatkę (ok. 20 × 25 cm). Na 1-2 łyżkach oleju ze śledzi podsmaż obraną i drobno posiekaną cebulkę, a następnie wyłóż na śledziach. Kolejną warstwą będą ugotowane ziemniaki, które rozłóż równomiernie, po czym posmaruj wierzch odrobiną majonezu.
Ugotuj marchewki, ziemniaki i buraki w mundurkach, następnie wystudź, obierz i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce jarzynowej. Z jajkami zrób podobnie, ugotuj, obierz i także pokrój lub zetrzyj. Ułóż wszystkie składniki w oddzielnych miseczkach.
Przejdź do dekoracji sałatki. Układaj naprzemiennie porcje buraczków, jajek i marchewek tak, aby tworzyły kolorowe pasy. Granice między składnikami polej majonezem i schłodź sałatkę w lodówce.