Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tzatziki to bodaj najpopularniejszy z tradycyjnych sosów greckich. Podawany jest jako dodatek do dań z grilla, ale też do pieczywa, warzyw, a nawet jako samodzielna przystawka (z chlebem pita). Grecki specjał często gości na polskich stołach, ponieważ bliski jest naszym kulinarnym upodobaniom. Stał się też inspiracją do różnych dań. Tak powstała m.in. sałatka tzatziki – rodzaj swojskiej mizerii, która jednak nawiązuje smakiem do klasyka greckiej kuchni. Podobnie jak sos tzatziki, świetnie komponuje się z mięsem z grilla, ale może też wystąpić w towarzystwie schabowego z ziemniakami. Można też np. wzbogacić ją o ser feta i zjeść na śniadanie z kromką chleba. Sałatka tzatziki jest orzeźwiająca, smakowita – wprost idealna na upalne dni.
Ta aromatyczna zupa z cieciorki rozgrzewa, syci i zachwyca głębią smaku. Świe...
Odsłon: 11421
Mięso z udzików w przyprawach podane z jędrnym brokułem.
Odsłon: 189
Ta aromatyczna zupa z cieciorki rozgrzewa, syci i zachwyca głębią smaku. Świe...
Odsłon: 11421
Mięso z udzików w przyprawach podane z jędrnym brokułem.
Odsłon: 189
Składniki
Ogórki umyj i pokrój w półplasterki. Posól do smaku, wymieszaj z łyżką octu winnego. Odstaw na kilkanaście minut, po czym dokładnie odciśnij z ogórków sok.
Przeciśnij czosnek przez praskę i wymieszaj go z oliwą. Cebulę pokrój na półplasterki. Połącz ogórki z czosnkiem z oliwą. Dodaj drugą łyżkę octu winnego, koperek, jogurt, cebulę i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Przechowuj sałatkę tzatziki w lodówce. Podawaj schłodzoną.