Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bogactwo smaku. Sałatka na bazie wędzonej pierś kurczaka, śliwek suszonych, ogórka, smażonych pieczarek i marchewki po koreańsku.
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1733
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2253
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 53
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 136
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1365
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1733
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2253
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 53
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 136
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1365
Składniki
Obwód sałatki ok. 17 cm, potrzebujecie nieco większy półmisek.
Pieczarki kroimy w kostkę i przesmażamy z solą i pieprzem. Studzimy.
Śliwki zalewamy gorącą wodą na 30 minut, potem przekładamy na sitko.
Rzodkiewki kroimy w cieniutkie plasterki z zalewamy sokiem z buraka.
Ogórki ścieramy na dużych oczkach, posypujemy 1/2 łyżeczki soli i przekładamy na sitko.
Marchewki po koreańsku. Marchewki ścieramy na dużych oczkach tarki.
Dodajemy ocet, cukier, sól, pieprz, imbir, zmiażdżony czosnek i mieszamy.
Olej zagrzewamy w małym rondelku i gorący przelewamy do marchewki. Dokładnie mieszamy.
Pierś kroimy w drobną kosteczkę.
Na półmisku układamy warstwy : *pierś z kurczaka *pokrojone śliwki *pieczarki *odciśnięte ogórki *lekko odciśniętą marchew po koreańsku
Warstwę piersi i pieczarek można cieniutko posmarować majonezem. Wtedy sałatka będzie bardziej stabilna. My musimy unikać majonezu i temu podobnych, więc tego nie zrobiłam. Sałatka jest wystarczająco pyszna i aromatyczna.
Mój majonez. Wszystkie składniki wymieszać. Boki i wierzch sałatki posmarować majonezem.
Boki obłożyć krakersami.
Wierzch obłożyć listkami szpinaku, z rzodkiewki ułożyć kwiaty, środki posypać pokruszonym żółtkiem jaja.
Wstawić do lodówki.