Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja dzisiejsza sałatka to sałatka układana warstwowo . Warstwy przekładane krakersami słonymi . Tak sałatka sprawdzi się na różnych okolicznościowych imprezach. Jest smaczna i ma piękny wygląd. Polecam
nóż, garnek, talerz lub naczynie żaroodporne, widelec, deska,
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 428
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 779
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 385
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 428
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 779
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 385
Składniki
Jajka po ugotowaniu na twardo, przepłukać zimną wodą ostudzić, obrać. Oddzielić białka od żółtek, białka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać majonez według uznania (u mnie 3 łyżki), szczyptę soli i pieprzu do smaku wymieszać. Natomiast żółkła rozgnieść widelcem w osobnym talerzu. Natkę opłukać, osuszyć i posiekać. Tuńczyka odsączyć z sosu na sitku, rozdrobnić widelcem doprawić pieprzem w razie potrzeby i delikatnie solą, połączyć z 3 łyżkami majonezu. Ogórki i ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać majonez 3 - 4 łyżki i wymieszać. Składanie sałatki; Spód płaskiego talerza lub tak jak u mnie górę z naczynia żaroodpornego wyłożyć krakersami, na krakersy wyłożyć masę serową z dodatkiem ogórka, przykryć drugą warstwą krakersów, wyłożyć masę z tuńczyka, przykryć trzecią ostatnią warstwą krakersów. Krakersy posmarować cienką warstwa majonezu, wyłożyć masę z białek, białka posypać rozkruszonymi żółtkami. Górę posypać posiekaną natką pietruszki lub posiekanym szczypiorkiem lub cebulką zielona. Smacznego.
Przygotowanie składników.
Spód wyłożyć krakersami, rozłożyć masę serową z ogórkiem, zakryć drugą warstwą krakersów.
Nałożyć masę z tuńczyka, zakryć krakersami.
Warstwę krakersów posmarować cienką warstwą majonezu, rozłozyć starte białka i na górę rozdrobnione żółtka.
Całość oprószyć posiekaną natką pietruszki.